przepisy zdrowa kuchnia

Placki z cukinii, które się nie rozpadają!

placki z cukinii

Placki z cukinii to chyba nasza ulubiona letnia alternatywa dla placków ziemniaczanych. Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, które warto spożywać szczególnie w letnich miesiącach, kiedy jest na nie sezon. Więcej o zdrowotnych właściwościach cukinii przeczytasz w książce dr Hanny Stolińskiej „Jedz zielone” oraz w artykule tutaj!



Składniki
•300 g cukinii
•30 g cebuli
•2 jaja
•40 g jogurtu naturalnego
•100 g mąki pełnoziarnistej pszennej
•1 czubata łyżka posiekanego koperku
•1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
•1 ząbek czosnku
•sól i pieprz
•kilka łyżek oleju do smażenia



Sposób przygotowania

Najpierw cukinię zetrzyj na tarce, lekko osolić, wymieszać i zostawić na ok. 25 min, aż puści sok. W międzyczasie kilka razy pozagniataj cukinię, żeby woda szybciej wypływała. Potem cebulę i czosnek drobno posiekaj. Następnie w misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z dokładnie odciśniętą cukinią. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce masy i smażyć placki z cukinii z każdej strony przez ok. 2 min. Można podać z kleksem kwaśnej śmietany, szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Przepis pochodzi z książki „Jedz zielone” autorstwa dr Hanny Stolińskiej.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

2 komentarze

Zostaw komentarz

  • Bardzo cenię sobie cukinie i potrawy z niej przyrządzone. Z pewnością wypróbuję powyższy przepis. Mam tylko pytanie: ile placuszków wychodzi z tego przepisu ?