porady zdrowa kuchnia

Brukselka. Klika powodów, dlaczego warto ją jeść

brukselka

Brukselka to dobre źródło:
•witaminy: B6 – 0,28 mg, C – 94 mg, K – 177 mcg
•potasu – 416 mg
•manganu – 0,45 mg



Jakie są właściwości brukselki?

Brukselka – skrzyżowanie jarmużu i kapusty głowiastej. Niezbędny element zdrowej diety. Zwykle nielubiana przez dzieci, ale kochana przez dorosłych.

Brukselka to warzywo, którego smak można albo pokochać, albo znienawidzić. Nie rodzi uczuć pośrednich. Aby jednak określić, czy należymy do grupy jej zwolenników czy też przeciwników, trzeba po prostu jej spróbować, pamiętając o zasadach jej odpowiedniego przyrządzenia. Nie sztuką jest bowiem ugotować brukselkę, ale sztuką jest zrobić to dobrze.

Brukselka działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu zapobiega rozwojowi wielu chorób, w tym również nowotworów, i opóźnia proces starzenia się organizmu. Usuwając szkodliwe dla prawidłowego funkcjonowania ciała człowieka
wolne rodniki, chroni m.in. przed rakiem płuc, żołądka, piersi i prostaty. Ponadto za sprawą zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i eliminuje ryzyko wystąpienia infekcji. Tak wszechstronne działanie zawdzięcza występującym w jej składzie przeciwutleniaczom, które sprawiają, że brukselka jest często wymieniana wśród tzw. warzyw młodości.



Brukselka zawiera wiele witamin, wśród których prym wiodą witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej również witaminy A, E oraz K, jest ona jednak przede wszystkim zasobna w spore dawki witaminy C. Spożycie ok. 150 g brukselki pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego zalecana jest także kobietom w ciąży.

Na co korzystnie wpływa brukselka?

Zawiera błonnik – poprawia pracę jelit. Dostarcza też pewnej ilości wapnia.  Brukselka powoduje zachowanie równowagi hormonalnej, co jest elementem profilaktyki raka piersi i jajników (związki azotowe usuwają nadmiar hormonów). Zawiera też sulforafan o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwbakteryjnym. Aby nie traciła wartości, brukselkę gotujemy na parze lub w wodzie przez 3–4 min. Aby pozbyć się goryczki, do gotowania można dodać odrobinę mleka, cynamonu, piętkę chleba, ale najlepiej zamrozić przed gotowaniem. Dobrze działa również gotowanie na parze albo bez przykrywki.

Brukselki bardzo często obawiają się osoby z niedoczynnością tarczycy. Jednak badanie osób, które jadły 150 g gotowanej brukselki dziennie przez cztery tygodnie pokazało, że nie powoduje ona żadnych zmian czynności tarczycy. Dlatego dla urozmaicenia diety i czerpania korzyści z brukselki warto, aby osoby z chorą tarczycą spożywały ją raz w tygodniu.



Jak przygotowywać brukselkę?

Brukselka to bardzo lekkie warzywo pod względem energetycznym, dlatego bez żadnych wyrzutów sumienia można je spożywać podczas diety odchudzającej. W zależności od formy przyrządzenia brukselka w 100 g zawiera od 30 do 45 kcal. Najmniej kalorii dostarcza w postaci gotowanej, najwięcej znajdziemy w jej surowych główkach. Po obróbce termicznej w 100 g brukselki znajduje się zaledwie 36 kcal. Uwaga! Mimo że doskonale łączy się z masełkiem i bułką tartą, nie polecam tego zestawienia.

Podstawowymi przyprawami, które możemy dodawać do brukselki, są oczywiście pieprz i sól. Oprócz nich mile widziane są także rozmaryn, czosnek, cebula, majeranek, koperek, kminek oraz wszelkie zioła, np. prowansalskie. W przypadku tego warzywa możemy pozwolić sobie również na doprawienie go oliwą z oliwek czy octem balsamicznym.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zielonych warzyw i ich właściwości – sięgnij po książkę Hanny Stolińskiej – Jedz zielone!

Więcej o zdrowych warzywach przeczytasz tutaj!

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz