zioła

5 podstawowych olejków nośnych, które musisz znać!

Antique bottles of essentil fragances and oils lined up. fragances and oils lined up.

Olej kokosowy

 

Jednym z najpopularniejszych olejków nośnych ostatnich lat jest oczywiście olej kokosowy. Króluje on w łazience i w kuchni. Dopiero od niedawna, po wielkim boomie na ten produkt, jaki miał miejsce parę lat temu, zaczęliśmy zauważać, że jednak nie nadaje się on do każdego typu skóry, włosów. Jeśli jednak lubimy jego właściwości, sprawdzi się doskonale jako olej nośny.




 

W kuchni i jako kosmetyk przywykliśmy do używania oleju rafinowanego lub nierafinowanego (virgin). Do łączenia go z olejkami eterycznymi można sięgnąć po opcję numer trzy – olej kokosowy frakcjonowany. Taki olej zawiera tylko średniej długości trójglicerydy (MCT), co powoduje, że jest płynny w temperaturze pokojowej w przeciwieństwie do tych dwóch wymienionych powyżej. Ta właściwość spowodowała, że został doceniony w świecie masażu. Dodatkowym plusem będzie to, że frakcjonowany olej kokosowy nadaje się do demakijażu oczu i radzi sobie świetnie nawet z wodoodpornym makijażem. W przeciwieństwie do oleju typu virgin, nie pachnie wcale lub jego zapach jest lekki, dzięki czemu nie musimy się martwić dziwną mieszanką zapachową po dodaniu olejku eterycznego (np. kokosowo-lawendowy masaż mógłby okazać się nie dla wszystkich przyjemny).

 

Choć olej kokosowy należy do typu olejów nieschnących, to frakcjonowany całkiem dobrze się wchłania i pozostawia skórę nawilżoną, miękką i elastyczną.



Olej migdałowy

 

Ten olejek ma wspaniałe właściwości regenerujące, delikatny zapach, polecany jest do masażu szczególnie przy dolegliwościach bólowych. Jest bogaty w witaminę D i kwas linolowy. Olej migdałowy zatrzymuje wilgoć – po jego regularnym stosowaniu zauważymy widoczną poprawę nawilżenia i regeneracji skóry, ponieważ polecany jest przy pielęgnacji blizn, przy rozstępach (zmniejsza ich widoczność), jest także dobry przy obrzękach.

 

Nie jest jednak przeznaczony dla osób, które mają alergię na orzechy. Jeśli nigdy wcześniej nie był używany, obowiązkowo należy wykonać test uczuleniowy. Należy do typu olejów półschnących.

 

Olej z pestek winogron

 

To olej, po który powinniśmy sięgnąć, jeśli w planach mamy używanie olejków eterycznych na twarz i włosy. Jest on zdecydowanie lżejszy od innych olejów. Dobrze się wchłania, ma właściwości zatrzymujące wilgoć – skóra po jego stosowaniu nie będzie tracić wody. Stosowany na włosy spowoduje, że będą się one błyszczeć, a także staną się miękkie. Olej z pestek winogron stosuje się w zabiegach odmładzających – bogaty jest w antyoksydanty i witaminę E. Oprócz tego łagodzi podrażnienia, ma też działanie przeciwzapalne. Sprawdzi się przy skórze z problemami trądzikowymi. Należy do typu olejów schnących.



 

Oliwa z oliwek

 

Tak – oliwa z oliwek wykorzystywana jest nie tylko w kuchni. Przyda się szczególnie do masażu i szczególnie, gdy mamy problemy z suchą, łuszcząca się skórą. Poleca się jej stosowanie również osobom z problemami skórnymi, takimi, jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca czy alergie skórne. W połączeniu z odpowiednim olejkiem eterycznym przyniesie ukojenie, regenerację, a nawet doprowadzi do zmniejszenia objawów choroby.

 

Oliwa z oliwek to nasz olej nośny, który możemy wykorzystać przy przygotowywaniu kąpieli lub robieniu domowego peelingu, do którego również dodaje się olejki eteryczne. Suche i farbowane włosy (albo same końcówki) odwdzięczą się zdrowym wyglądem, jeśli regularnie zaczniemy stosować oliwę z oliwek.

 

Olej z awokado

 

Szczególnie polecany skórze dojrzałej i suchej. Awokado jako źródło dobrego tłuszczu daje nam jeden z najlepszych olejów do pielęgnacji na świecie. Jest niestety niezwykle ciężki, co nie sprawdzi się u każdego. Zaleca się jego dodatkowe rozcieńczenie na przykład olejem z migdałów.




Dobra wiadomość dla wszelkiego rodzaju alergików jest taka, że ten olej nie powinien uczulać i nadaje się nawet do najbardziej wrażliwego typu skóry. Dobry do masażu i olejowania włosów, ale również do pielęgnacji cery. Pomoże przy łamliwych paznokciach czy problemach ze skórkami.

 

Jego działanie można określić jako łagodzące, przeciwzapalne i antyalergiczne (powinien poradzić sobie z egzemą). Przy stosowaniu należy pamiętać, że olej z awokado należy do typu olejów nieschnących.

Victoria Kozaczkiewicz

Jestem krytykiem i dziennikarzem z wykształcenia, z zawodu redaktorem, copywriterem z zamiłowania do słów. Wolne chwile spędzam w kuchni, social mediach i... w terenie. Jeśli nie siedzę przy komputerze, a w domu nie unosi się zapach świeżej zupy i pieczonego kurczaka, z pewnością można znaleźć mnie w lesie przykrytą warstwą liści, bo pasjonuje mnie birdwatching i fotografia przyrodnicza.

1 komentarz

Zostaw komentarz

  • ja od jakiegoś czasu interesuję się naturalną pielęgnacją. dziękuję bardzo za wpis, ja chętnie szukam w kosmetykach różnych olejów 😉 ostatnio testuje krem łagodzący eeny meeny dla wrażliwców i alergików- wybrałam go bo ma naturalny skład, a w środku m.in. skwalan, olej abisyński i migdałowy i prebiotyki 🙂 lubię też “wzbogacać” swoje ulubione kosmetyki właśnie dodajac jakieś oleje 😉