zdrowe ciało zioła

Olejki nośne, które warto znać!

essential oil for aromatherapy

Podczas stosowania olejków eterycznych musimy pamiętać, że ich rozcieńczanie służy naszemu bezpieczeństwu. Rozcieńczając olejek eteryczny minimalizujemy wrażliwość skóry.

Wybór olejku nośnego powinien być podyktowany nie tylko właściwościami takimi, jak ciężkość olejku czy lepkość, ale przede wszystkim jego jakością. Wybierajmy oleje tłoczone na zimno i organiczne – uznaje się, że jakość organicznych będzie najlepsza.



Olej jojoba

Olejek ten od lat podbija przemysł kosmetyczny. Jego cudowne właściwości nie mają sobie równych. Wcześniej stosowany przez Indian w leczeniu ran, dziś uznawany jest za jeden z najlepszych olejów pielęgnacyjnych. Jest bezzapachowy i nadaje się do stosowania zarówno na skórze, jak i na włosach. Sprawdzi się szczególnie w okresie zimowym, gdy tak łatwo o przesuszenia. Działa stymulująco na porost włosów i pomaga utrzymać piękną cerę. Olej jojoba nie powinien powodować reakcji alergicznych. Polecany jest do każdego typu skóry. Co więcej, olejek produkowany z nasion krzewu simondsii kalifornijskiej, zwanej inaczej właśnie jojobą, nie utlenia się i znosi bardzo wysokie temperatury. Jest doskonale wchłaniany przez skórę, zawiera skwalen chroniący przed utratą wody, do tego natłuszcza i odżywia. Pomoże w walce z ciążowymi rozstępami, a nawet zapobiegnie ich powstawaniu. Jest pomocny w leczeniu poparzeń słonecznych, trądziku, łupieżu.



Olej makadamia

Olej makadamia znakomicie sprawdzi się w masażu leczniczym, ale również modelującym. Jest doskonałą bazą dla olejków eterycznych. Ten tłoczony na zimno będzie miał lekki, orzechowy zapach. Uelastycznia skórę, nawilża, odżywia – bogaty jest witaminy A, B i E. Bardzo dobrze się wchłania, poprawia pigmentację skóry, a stosowany na włosy może powstrzymać przedwczesne siwienie. Ma właściwości zmiękczające, przeciwzmarszczkowe i pielęgnujące. Można go również stosować do demakijażu, więc zakup ten z pewnością posłuży również do innych celów. Zaletą oleju makadamia jest to, że bardzo szybko dociera do głębokich warstw skóry czy włosów, świadczy to o jego skuteczności. Warto wykorzystać go w masażu antycellulitowym, a także robiąc domowy peeling, do którego również dodajemy olejki eteryczne.



Masło shea

Olejki eteryczne można również połączyć z masłem shea. Taki masaż warto wykonać latem – na skórę opaloną, podrażnioną, przesuszoną słońcem. Masło shea ma właściwości regenerujące, odmładzające, wzmacniające, łagodzące podrażnienia wywołane promieniowaniem UV. Masło shea, zwane również masłem karité, polecane jest osobom zmagającym się ze skórą wyjątkowo wrażliwa, przesuszoną i swędząca. Co więcej, znajdziemy je w wielu preparatach kosmetycznych. Tak naprawdę jest to jeden z podstawowych kosmetyków służących naturalnej pielęgnacji. W temperaturze pokojowej masło ma konsystencję stałą. Po ogrzaniu w dłoniach uzyskujemy olejek (można je również ogrzać w kąpieli wodnej, tak łatwiej będzie połączyć je z olejkiem eterycznym). Masełko karité przyda się nie tylko latem. Zimą pomoże na spierzchnięte i popękane usta czy zaczerwienione od mrozu policzki. Ochroni i ukoi przed zimnem. Jako jeden z nielicznych tego typu kosmetyków nie powinien zapychać porów.

Victoria Kozaczkiewicz

Jestem krytykiem i dziennikarzem z wykształcenia, z zawodu redaktorem, copywriterem z zamiłowania do słów. Wolne chwile spędzam w kuchni, social mediach i... w terenie. Jeśli nie siedzę przy komputerze, a w domu nie unosi się zapach świeżej zupy i pieczonego kurczaka, z pewnością można znaleźć mnie w lesie przykrytą warstwą liści, bo pasjonuje mnie birdwatching i fotografia przyrodnicza.

Skomentuj

Zostaw komentarz