fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Batonik bez pieczenia z czekoladą



Składniki:

  • czekolada >80% kakao  – tabliczka (100 g)
  • preparowane proso (jagło) – 1/3 szklanki ( 30 g)
  • suszona żurawina bio (słodzona cukrem trzcinowym) – 1/2 opakowania (50 g)
  • suszona miechunka peruwiańska – 1/2 opakowania (50 g)
  • orzechy nerkowca – garść (20 g)
  • cytryna – starta skórka z 1 sztuki
  • prostokątna blacha do pieczenia (40×30)



Wykonanie

  1. Czekoladę posiekaj i roztop w kąpieli wodnej (lub w mikrofali). W międzyczasie do miseczki wrzuć żurawinę, miechunkę, jagło i startą skórkę z cytryny. Suszone owoce nie powinny być moczone, ale tylko opłukane i osuszone. Posiekaj orzechy. Następnie wlej 3 łyżki roztopionej czekolady do miski z suszonymi owocami i ryżem; wymieszaj.
  2. Wlej resztę czekolady i kontynuuj mieszanie, aż wszystko zostanie dokładnie obtoczone. Przełóż mieszaninę na blachę do pieczenia i wygładź powierzchnię grzbietem łyżki.
  3. Udekoruj owocami i włóż do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie, bez zdejmowania masy z blachy, podziel ją szpatułką na batoniki o dowolnej wielkości i kształcie; tym sposobem nie będziesz mieć problemu z podzieleniem ich później na porcje.
  4. Włóż smakołyk z powrotem do lodówki i poczekaj, aby cała masa całkiem stwardniała – zajmie to około 1,5 godziny. Batoniki możesz pozawijać w papier i powiązać tasiemkami lub sznureczkami.

Przepis pochodzi z książki Otyłość brzuszna Mileny Nosek



 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz