fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Burgery buraczane



Składniki

• 2 duże buraki (około 500 g)
• 1 większa cebula czerwona
• ½ szklanki kaszy jaglanej suchej
• pęczek natki pietruszki
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 jajko (możesz zamienić na
2 łyżeczki siemienia lnianego)
• 2 łyżeczki sezamu
• 3 łyżki słonecznika
• liofilizowany czosnek, sól i pieprz



Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną przepłucz wrzącą wodą, dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Następnie gotuj kaszę al dente. Buraki zetrzyj na tarce o grubych
oczkach, dodaj nasionka, posiekaną natkę pietruszki, poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ugotowaną kaszę. Całość
dokładnie wymieszaj, odstaw na 10-15 minut. Dodaj jajko, ponownie wymieszaj. W razie konieczności możesz również dodać bułkę tartą. Dopraw do smaku przyprawami. Uformuj kotleciki. Piecz w piekarniku w 190 stopniach przez około 25-30 minut.

Przepis pochodzi z książki SOS dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznychKatarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz