fbpx
porady zdrowa kuchnia

Właściwości zdrowotne gorzkiej czekolady – to musisz wiedzieć!

właściwości czekolady

7 lipca przypada Dzień Czekolady. Czekolada kojarzy się z reguły ze słodyczami, których w diecie raczej należy unikać. Nieco inaczej kwestia ta wygląda w przypadku jej gorzkiego odpowiednika. Poznaj właściwości zdrowotne gorzkiej czekolady.

Bogactwo składników odżywczych

Gorzka czekolada jest bardzo pożywną przekąską. Pamiętaj jednak, że aby cieszyć się jej właściwościami, musisz sięgać po czekoladę wysokogatunkową.

100-gramowy baton gorzkiej czekolady z 70–85% kakao zawiera:

  • 11 g błonnika
  • 67% zalecanej dziennej dawki (RDI)  żelaza
  • 58% RDI magnezu
  • 89% RDI  miedzi
  • 98% RDI  manganu
  • zawiera także potas, selen i magnez.

Trzeba jednak pamiętać, że 100 g czekolady to około 600 kcal. Z tego względu zjadanie całej tabliczki dziennie nie jest najlepszym pomysłem. Gorzka czekolada ma wiele właściwości zdrowotnych, jednak trzeba jeść ją z umiarem.

Źródło przeciwutleniaczy

Gorzka czekolada jest źródłem przeciwutleniaczy, które mają m.in. właściwości przeciwzapalne. Należą do nich między innymi polifenole, flawanole i katechiny. Dzięki temu właściwości zdrowotne czekolady obejmują m.in. wzmocnienie układu odpornościowego.



Regulacja poziom cholesterolu

Nie każdy cholesterol jest zły. Niski poziom cholesterolu HDL powinien budzić niepokój. Odwrotnie jest w przypadku cholesterolu LDL – tu jego zbyt wysoki poziom może skutkować problemami o charakterze kardiologicznym. Zawarte w kakao substancje pomagają podnieść poziom “dobrego” cholesterolu” i obniżyć “złego”. Dzięki temu spożywanie gorzkiej czekolady w rozsądnych ilościach korzystnie wpływa na zdrowie serca.

Obniżenie ciśnienie krwi

Flawanole w ciemnej czekoladzie mogą stymulować wyściółkę tętnic, do produkcji tlenku azotu (NO). Dzięki temu powodują one obniżenie ciśnienia krwi. Gorzka czekolada będzie zatem dobra przekąską dla osób zmagających się z nadciśnieniem.



Poprawa funkcjonowania mózgu

Gorzka czekolada może również poprawić funkcjonowanie mózgu. Zawarte w kakao flawanole korzystnie wpływają na przepływ krwi do mózgu. Dzięki temu spożywanie czekolady służy poprawie funkcji poznawczych. jest to szczególnie ważne u osób starszych, które nierzadko zmagają się z demencją. Warto dodać, że gorzka czekolada zwiera również kofeinę, która działa pobudzająco. Jeśli zatem nie możesz skupić się na codziennych obowiązkach i brakuje ci energii, sięgnij po kawałek gorzkiej czekolady.

Ochrona skóry

Flawanole zawarte w gorzkiej czekoladzie mogą być również dobre dla skóry. Chronią one skórę przed uszkodzeniami związanymi z jej ekspozycją na słońce. Ta właściwość okazuje się szczególnie przydatna latem

Jesteś na diecie i obawiasz się spożywania gorzkiej czekolady? Odchudzanie i czekolada wcale nie muszą się wykluczać! Dowiedz się więcej na ten temat.



Źródło: https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz