fbpx
mity żywieniowe_baner
porady zdrowa kuchnia

7 korzyści zdrowotnych gorzkiej czekolady

Jedzenie czekolady może nie wydawać się dobrym pomysłem w kontekście zdrowego odżywiania. Wszak czekolada kojarzy się ze słodyczami, które dostarczają nam przede wszystkim pustych kalorii. Kwestia czekolady wygląda jednak nieco inaczej niż innych łakoci, szczególnie jeśli mówimy o gorzkiej czekoladzie, z wysoką zawartością kakao. Poznaj zatem jej właściwości zdrowotne i dowiedz się dlaczego warto ją jeść.

1. Bardzo pożywna

Jeśli kupujesz wysokiej jakości gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao, to w rzeczywistości jest ona bardzo pożywna.

Zawiera przyzwoitą ilość rozpuszczalnego błonnika i jest naładowany minerałami.

100-gramowy baton gorzkiej czekolady z 70–85% kakao zawiera:

  • 11 gramów błonnika
  • 67% RDI na żelazo
  • 58% RDI dla magnezu
  • 89% RDI dla miedzi
  • 98% RDI dla manganu
  • Ma też dużo potasu, fosforu,
    cynku i selenu.

Oczywiście 100 gramów to dość duża ilość i nie jest czymś, co powinno się spożywać codziennie. Wszystkie te składniki odżywcze zawierają również 600 kalorii i umiarkowane ilości cukru. Z tego powodu gorzką czekoladę najlepiej spożywać z umiarem.

Znakomity jest również profil kwasów tłuszczowych kakao i gorzkiej czekolady. Tłuszcze to głównie tłuszcze nasycone i jednonienasycone, z niewielkimi ilościami tłuszczów wielonienasyconych.

Zawiera również stymulanty, takie jak kofeina i teobromina, ale jest mało prawdopodobne, że nie pozwoli ci zasnąć w nocy, ponieważ ilość kofeiny jest bardzo mała w porównaniu z kawą.

2. Źródło przeciwutleniaczy

Gorzka czekolada jest naładowana związkami organicznymi, które są biologicznie aktywne i działają jako przeciwutleniacze. Należą do nich między innymi polifenole, flawanole i katechiny.

Jedno z badań wykazało, że kakao i ciemna czekolada miały większą aktywność przeciwutleniającą, polifenole i flawanole niż jakiekolwiek inne testowane owoce, w tym jagody i jagody acai.



3. Może obniżać ciśnienie krwi

Flawanole w ciemnej czekoladzie mogą stymulować śródbłonek, wyściółkę tętnic, do produkcji tlenku azotu (NO).

Jedną z funkcji NO jest wysyłanie sygnałów do tętnic w celu rozluźnienia, co zmniejsza opór przepływu krwi, a tym samym obniża ciśnienie krwi.

4. Podnosi HDL i chroni LDL przed utlenianiem

Spożywanie gorzkiej czekolady może poprawić kilka ważnych czynników ryzyka chorób serca.

W kontrolowanym badaniu stwierdzono, że proszek kakaowy znacząco obniża poziom utlenionego cholesterolu LDL u mężczyzn. Zwiększył również HDL i obniżył całkowity LDL u osób z wysokim poziomem cholesterolu.

Utleniony LDL oznacza, że ​​LDL („zły” cholesterol) zareagował z wolnymi rodnikami.

To sprawia, że ​​sama cząsteczka LDL jest reaktywna i zdolna do uszkadzania innych tkanek, takich jak wyściółka tętnic w sercu.

Kakao obniża utleniony LDL. Zawiera mnóstwo silnych przeciwutleniaczy, które przedostają się do krwiobiegu i chronią lipoproteiny przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Gorzka czekolada może również zmniejszać oporność na insulinę, która jest kolejnym powszechnym czynnikiem ryzyka wielu chorób, takich jak choroby serca i cukrzyca.

5. Zmniejsza ryzyko chorób serca

Związki zawarte w gorzkiej czekoladzie wydają się silnie chronić przed utlenianiem LDL.

Na dłuższą metę powoduje to, że w tętnicach będzie gromadzić się znacznie mniej cholesterolu, co z kolei zmniejszy ryzyko chorób serca.



6. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem słońca

Bioaktywne związki zawarte w gorzkiej czekoladzie mogą być również dobre dla twojej skóry .

Flawonole mogą chronić przed uszkodzeniami słonecznymi, poprawiać ukrwienie skóry oraz zwiększać gęstość i nawilżenie skóry.

7. Poprawia funkcjonowanie mózgu

Gorzka czekolada może również poprawić funkcjonowanie mózgu. Spożywanie kakao o wysokiej zawartości flawanolu poprawia przepływ krwi do mózgu.

Kakao może również znacząco poprawić funkcje poznawcze u osób starszych z upośledzeniem umysłowym. Może również poprawić płynność werbalną i kilka czynników ryzyka choroby..

Ponadto kakao zawiera substancje pobudzające, takie jak kofeina i teobromina, co może być kluczowym powodem, dla którego może poprawić funkcjonowanie mózgu w krótkim okresie.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz