fbpx
przepisy

Detoksykująca sałatka z cieciorką

Cieciorka jest bogatym źródłem białka, obniża ciśnienie krwi, wyrównuje poziom cholesterolu



Składniki

  • 1 puszka cieciorki, odsączona i przepłukana
  • 1–2 małe pęczki jarmużu (lub jeden duży)
  • kapusta liściasta (opcjonalnie)
  • 1 drobno posiekany ogórek gruntowy
  • prażone nasiona sezamu do smaku (opcjonalnie)
  • sól szara do smaku
  • 2 szklanki białego octu
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1/2 posiekanej czerwonej cebuli



Sos

  • 2 zmielone ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1/2–3/4 łyżeczki soli szarej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 1/2 szklanki świeżego, posiekanego koperku
  • 1/4 szklanki pasty tahini
  • 2 łyżki wody
  • 1 1/2 łyżki płatków drożdży nieaktywnych

 

Rozgrzej piekarnik do 220°C i rozłóż na blasze papier do pieczenia. Zagotuj dwie szklanki białego octu w średniej wielkości garnku i dodaj szczyptę soli. Odsącz i wypłucz cieciorkę z puszki. Dodaj ją do gotującego się octu. Gotuj przez minutę (nie dłużej). Od ziaren cieciorki odpadnie część skórek, to normalne. Zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na bok, aby cieciorka marynowała się w occie przez pół godziny. Po tym czasie odcedź ją i rozłóż na papierze do pieczenia. Spryskaj ją oliwą i posyp solą. Rozprowadzaj cieciorkę rękami na papierze, aż pokryją się oliwą i solą.

Piecz przez 35–40 minut, aż zarumieni się i stanie się chrupiąca. Podczas pieczenia potrząśnij blachą, aby obrócić cieciorkę na papierze (uważaj, aby się nie przypaliła). Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na bok.

Zmiel czosnek, dodaj sok z cytryny, tahini, wodę, oliwę i sól. Miel, aż utworzą jednolitą pastę. Posiekaj grubo koperek i wrzuć go do miksera. Zmiksuj dokładnie z przyprawami. Przygotuj jarmuż, kapustę, ogórek, cebulę i wrzuć je do dużej miski. Dodaj sos i dokładnie wymieszaj.

Dr Don Colbert

jest lekarzem medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz