fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Dynia pieczona z rozmarynem na zielonej soczewicy



Składniki:

  • dynia (np. hokkaido lub inna, twarda i zwarta) – 1 sztuka przed obraniem (600g)
  • gałązka świeżego rozmarynu – 1 sztuka (4 g)
  • oliwa z oliwek  extra vergine – 2 łyżki (20 g)
  • sól gruboziarnista – szczypta
  • zielona soczewica – 4 łyżki po ugotowaniu (80 g)
  • czerwony pieprz – kilka kuleczek świeżego lub szczypta zmielonego

 

Wykonanie

  1.  Dynię obierz, usuń pestki, pokrój w duże kawałki. Polej oliwą, posyp solą i igiełkami rozmarynu, odstaw na 30 minut w nakrytym naczyniu.
  2. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Warzywo rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut – dynia ma być miękka, ale nie może się rozpadać.
  3. Gdy dynia się piecze, ugotuj soczewice. Odcedź ją, ułóż okrężnie na talerzu, w środek połóż dynię. Posyp czerwonym pieprzem.

 

Przepis pochodzi z książki Otyłość brzuszna Mileny Nosek.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz