fbpx
przepisy

Jagodowa sałatka z migdałami i quinoa

Jagody zawierają silne antyoksydanty, które przeciwdziałają chorobom serca, mają działanie antyrakowe, poprawiają pamięć

Składniki

1 szklanka świeżych wiśni bez pestek

2–3 szklanki świeżych, pokrojonych truskawek

1 szklanka nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa)

1–2 szklanki świeżych jagód



Sos

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżka świeżego soku z limonki (albo cytryny)

szczypta szarej soli

1/2 szklanki posiekanych migdałów

 

Ugotuj quinoa zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj owoce i wsyp je do dużej miski. Zmieszaj składniki i dopraw do smaku. Zamieszaj ugotowaną komosę widelcem i połącz z owocami w misce. Polej sosem i dobrze wymieszaj. Możesz podać od razu albo schłodzić wcześniej sałatkę w lodówce.

Dr Don Colbert

jest lekarzem medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz