fbpx
przepisy

Kakaowe naleśniki z prażonym jabłkiem

Składniki:

  • ½ szklanki razowej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • oliwa
  • jabłko
  • cynamon
  • miód
  • sól

Sposób przygotowania:

Mąkę, kakao, jajko, szczyptę soli i odrobinę mleka wyrabiam razem na jednolitą masę. Konsystencja powinna być trochę rzadsza od śmietany. Pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym delikatnie przecieram patelnię oliwą i smażę naleśniki. Jabłka kroję w plasterki i prażę na suchej patelni przez 5–10 min. Cynamon ucieram w moździerzu. Jabłka na koniec doprawiam cynamonem i odrobiną miodu*.

*Jeżeli chcę bardziej pełnowartościowy posiłek, dodaję do jabłek jeszcze trochę twarogu.

 

Przepis pochodzi z książki Mikołaja Choroszyńskiego Dieta MIND. Sposób na długie życie

Mikołaj Choroszyński

absolwent Szkoły Głównej Turystyki i Rekreacji oraz Uniwersytetu SWPS, pasjonat zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Wie doskonale, że nawet najlepiej przygotowana dieta jest nie do przyjęcia, jeżeli jest niesmaczna! Posiada doświadczenie jako dietetyk oraz psychodietetyk z wieloletnią praktyką w branży żywieniowej. Jest właścicielem poradni dietetycznej Bdieta (www.bdieta.pl). Jedyny w Polsce gastrocoach, dietetyk do zadań specjalnych!

Skomentuj

Zostaw komentarz