fbpx
porady zdrowa kuchnia

Który owoc ma najwięcej witaminy C? Możesz być zaskoczony!

Jedzenie zdjęcie utworzone przez lifeforstock - pl.freepik.com

Szukacie źródeł witaminy C? Wielu z was zapewne w tym celu sięgnęło po cytrusy. Trudno się dziwić, gdyż w istocie stanowią one bogate źródło witaminy C. Ale czy słyszeliście o śliwce kakadu? Nie? Poznaj zatem pięć właściwości zdrowotnych śliwek kakadu.

Śliwka kakadu to niewielki owoc występujący w północnej Australii. Jest bladozielony, ma 1,5–2 cm długości i waży 2–5 gramów. Śliwka kakadu jest włóknista i ma cierpki, gorzki smak.

W medycynie tradycyjnej śliwki kakadu były używane w leczeniu przeziębień, grypy i bólów głowy. Wykorzystywano je również jako środek antyseptyczny lub kojący balsam na kończyny. Są one również bogatym źródłem witaminy C. Sprawdźcie, jakie mają właściwości zdrowotne.



1. Bogactwo składników odżywczych

Śliwki Kakadu są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. Stanowią wysokiej jakości źródło błonnika, witamin i minerałów.

100 g jadalnej części owocu zawiera:

  • Kalorie: 59
  • Białko: 0,8 grama
  • Węglowodany: 17,2 grama
  • Błonnik pokarmowy: 7,1 grama
  • Tłuszcz: 0,5 grama
  • Sód: 13 mg
  • Witamina C: 3,230% dziennej wartości (DV)
  • Miedź: 100% DV
  • Żelazo: 13,3% DV

Dodatkowo jest doskonałym źródłem miedzi , która służy do tworzenia czerwonych krwinek, tkanki łącznej i ważnych enzymów. Wspiera także prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Śliwki Kakadu są również bogate w żelazo, które jest niezbędne do transportu tlenu w całym organizmie.

Ponadto, śliwki kakadu są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami, rakiem okrężnicy i zespołem jelita drażliwego (IBS) oraz wspomaga zdrowie jelit i kontrolę poziomu cukru we krwi.



2. Najbogatsze źródło witaminy C

 

Śliwki Kakadu mają najwyższą odnotowaną naturalną zawartość witaminy C spośród wszystkich produktów spożywczych na świecie. 100 gramów owocu zapewnia znacznie ponad 3000% dziennego zapotrzebowania.

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza stres oksydacyjny i odrywa istotną rolę w syntezie kolagenu, wchłanianiu żelaza. Korzystnie wpływa na serce i poprawia pamięć. Dodanie 100 mg witaminy C do posiłku może poprawić wchłanianie żelaza o 67%. Może to być szczególnie przydatne dla wegetarian, wegan i osób z niedoborem żelaza.

Zawartość witaminy C w śliwkach Kakadu gwałtownie spada po zerwaniu, dlatego owoce są zwykle zamrażane do transportu i sprzedaży. Również podczas gotowania zawartość witaminy C ulega obniżeniu

Więcej na temat witaminy C możesz przeczytać w artykule Witaminy pod lupą – B12 i C.



4. Źródło antyoksydantów

 

Śliwki kakadu są doskonałym źródłem także innych antyoksydantów. Przykładowo, zawierają 6 razy więcej polifenoli niż jagody.

Przeciwutleniacze pomagają neutralizować niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Nadmiar tych cząsteczek może zaszkodzić twojemu organizmowi i wywołać stres oksydacyjny. Wolne rodniki rozwijają się naturalnie, ale zła dieta, a także toksyny środowiskowe, takie jak zanieczyszczenie powietrza i dym papierosowy, mogą zwiększyć ich liczbę. Przeciwutleniacze zwalczają nadmiar wolnych rodników, chroniąc komórki przed ich toksycznym działaniem.

Oprócz witaminy C śliwki kakadu zawierają wiele innych przeciwutleniaczy, w tym :

Flavonole –korzystnie wpływają na serce i mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru;mają również działanie przeciwwirusowe.

Kwasy aromatyczne – w śliwkach Kakadu główne rodzaje tego kwasu to kwas elagowy i galusowy. Kwas galusowy jest związany z zapobieganiem chorobom neurodegeneracyjnym.

Antocyjany – Są to kolorowe pigmenty w owocach. Działają korzystnie na układ moczowy, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory oraz poprawiają pamięć i wzrok.

Luteina – ten przeciwutleniacz jest karotenoidem, który wpływa korzystnie na zdrowie oczu i może chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej i chorobami serca.



5. Właściwości antynowotworowe

Składniki odżywcze śliwki Kakadu mogą pomóc w zapobieganiu i zwalczaniu raka. Badania z użyciem probówek wykazały, że ekstrakty ze śliwek kakadu mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w zapobieganiu niektórym typom nowotworów. Ekstrakty te sprzyjają również zwalczaniu komórek rakowych, co jest ważną obroną immunologiczną przed rakiem.

Ponad to śliwki kakadu są bogate w kwas elagowy i galusowy, które w badaniach w probówkach wykazały toksyczność dla komórek rakowych.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz