fbpx
przepisy

Pad thai Daniela

warzywna wersja makaronu

Składniki

1 średnia cukinia, pokrojona w cienkie paski

2 duże marchewki, pokrojone w cienkie paski

1 łyżeczka nasion konopi

1 szklanka cienko pokrojonej kapusty czerwonej

1 szklanka cienko pokrojonej cebulki dymki

1 łyżeczka nasion sezamu

3/4 szklanki mrożonych zielonych strączków soi (edamame) lub tofu

Sos

1 zmielony ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżo utartego imbiru

1/4 szklanki masła migdałowego lub orzechowego

2 łyżki świeżego soku z limonki

2 łyżki niskosodowego sosu tamari

1/2 łyżki oleju sezamowego

2 1/2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika

2 łyżki wody

W misce energicznie zmieszaj czosnek, imbir, sok z limonki, sos tamari, wodę i olej sezamowy. Dodaj masło migdałowe i roztrzepuj składniki aż do gładko połączą się w całość. Odstaw na bok.

Wrzuć do miski warzywa i nasiona. Dodaj sos, potrząśnij i podaj sałatkę.

 

Przepis pochodzi z książki dr. Dona Colberta Dieta Daniela. Detoks

Dr Don Colbert

jest lekarzem medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz