Składniki
5 suszonych grzybów shiitake
2 szklanki wody
1/4 szklanki octu ryżowego
4 duże białka jajek, lekko ubite
1/4 szklanki świeżej, zmielonej kolendry
5 suszone grzyby mun
1 łyżka zmielonego imbiru
1 łyżka niskosodowego ekologicznego sosu sojowego
1/2 szklanki posiekanej cebulki dymki
4 szklanki beztłuszczowego, niskosodowego bulionu warzywnego
1 łyżeczka zmielonego czosnku
1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego
Gotuj grzyby przez około 10 minut lub dłużej, do miękkości. Odcedź, pokrój na plasterki i odłóż na bok (możesz zachować wywar i użyć go zamiast wody przy następnym kroku, aby uzyskać mocniejszy aromat. Jeśli w wywarze zauważysz jakiekolwiek resztki grzybów, odcedź je, zanim połączysz wywar z bulionem). Pomieszaj bulion z wodą, imbirem i czosnkiem w żeliwnym garnku. Zagotuj na średnim ogniu. Dodaj grzyby i duś przez 5 minut. Dolej octu i sosu sojowego i poczekaj, aż zupa ponownie się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień. Mieszaj często zupę przez kilka następnych minut, aż lekko zgęstnieje.
Drewnianą łyżką zmieszaj zupę delikatnie z białkami jajek, uważając, by ich zbyt nie rozdrobnić. Zdejmij garnek z palnika. Przed podaniem oprósz zupę zieloną cebulką, kolendrą i dodaj kilka kropli oleju sezamowego do każdej porcji.
Przepis pochodzi z książki dr. Dona Colberta Dieta Daniela. Detoks
Skomentuj