fbpx
przepisy

Pikantno-kwaśna zupa Daniela

Azjatycka wersja zupy grzybowej

Składniki

5 suszonych grzybów shiitake

2 szklanki wody

1/4 szklanki octu ryżowego

4 duże białka jajek, lekko ubite

1/4 szklanki świeżej, zmielonej kolendry

5 suszone grzyby mun

1 łyżka zmielonego imbiru

1 łyżka niskosodowego ekologicznego sosu sojowego

1/2 szklanki posiekanej cebulki dymki

4 szklanki beztłuszczowego, niskosodowego bulionu warzywnego

1 łyżeczka zmielonego czosnku

1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego

 

Gotuj grzyby przez około 10 minut lub dłużej, do miękkości. Odcedź, pokrój na plasterki i odłóż na bok (możesz zachować wywar i użyć go zamiast wody przy następnym kroku, aby uzyskać mocniejszy aromat. Jeśli w wywarze zauważysz jakiekolwiek resztki grzybów, odcedź je, zanim połączysz wywar z bulionem). Pomieszaj bulion z wodą, imbirem i czosnkiem w żeliwnym garnku. Zagotuj na średnim ogniu. Dodaj grzyby i duś przez 5 minut. Dolej octu i sosu sojowego i poczekaj, aż zupa ponownie się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień. Mieszaj często zupę przez kilka następnych minut, aż lekko zgęstnieje.

Drewnianą łyżką zmieszaj zupę delikatnie z białkami jajek, uważając, by ich zbyt nie rozdrobnić. Zdejmij garnek z palnika. Przed podaniem oprósz zupę zieloną cebulką, kolendrą i dodaj kilka kropli oleju sezamowego do każdej porcji.

 

Przepis pochodzi z książki dr. Dona Colberta Dieta Daniela. Detoks

Dr Don Colbert

jest lekarzem medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz