fbpx
przepisy

Waniliowe smoothie z migdałami

Tylko 1/4 szklanki migdałów zawiera prawie 99 mg magnezu. Badania dowodzą, że niedobór magnezu ma związek z ryzykiem zawału serca, a brak wystarczającej ilości magnezu bezpośrednio po wystąpieniu takiego incydentu, sprzyja uszkadzaniu serca przez wolne rodniki

 

Składniki: 

1 szklanka surowych migdałów namoczonych przez noc
1 szklanka mleka migdałowego
1 szklanka jagód (czarne jagody, maliny lub jeżyny)
½ łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
6 kostek lodu

 

 

 



 

Zamocz migdały w wodzie przez noc, by wykiełkowały. (Dzięki procesowi kiełkowania zachodzącemu w migdałach następuje aktywacja zarodka, co wpływa na usunięcie inhibitorów enzymów i podnosi wartość odżywczą). Zmiksuj razem migdały, mleko migdałowe, jagody, wanilię i lód. Wlej do szklanek i podawaj jak najszybciej.

 

 

Cherie Calbom

ukończyła studia w zakresie dietetyki na Bastyr University. Jest autorką ponad trzydiestu książek na temat zdrowego odżywiania, w tym takich bestsellerów jak: "The Juice Lady’s Big Book of Juices and Green Smoothies" czy "The Juice Lady’s Turbo Diet".

Skomentuj

Zostaw komentarz