fbpx
przepisy

Szybka sałatka z trzech fasoli

Znanych jest ponad 400 gatunków fasoli. Jest ona bardzo cennym źródłem białka, wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy

Składniki

1 szklanka posiekanej fasolki szparagowej bez łodyżek

1/4 drobno posiekanego kabaczka

8 łyżeczek świeżego soku z cytryny (z około 1 1/2 cytryny)

1 łyżka syropy klonowego

1 puszka cieciorki

1/3 szklanki drobno posiekanej natki z pietruszki

 

Sos

1 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

1 łyżka musztardy Dijon

1 puszka czerwonej fasolki

3 drobno pokrojone cebulki dymki

sól szara i pieprz do smaku

1 łyżka octu jabłkowego

1/4 łyżeczki drobno mielonej soli morskiej

 

Zagotuj wodę w średnim garnku. Dodaj fasolkę szparagową i blanszuj ją przez 2–3 minuty we wrzątku. Odcedź fasolkę i przepłucz ją zimną wodą. Przełóż ją do dużej miski. Odcedź i przepłucz cieciorkę i czerwoną fasolkę. Dołóż je do miski. Dodaj kabaczek, pietruszkę i dymkę i pomieszaj. Składniki sosu zmieszaj w miseczce. Polej sałatkę sosem i potrząśnij miską, aby rozprowadzić sos. Wstaw do lodówki na pół godziny. Dopraw solą i pieprzem dla smaku. Podawaj od razu albo zostaw na noc, aby sos się przegryzł. Sałatkę możesz przechowywać w lodówce maksymalnie do czterech dni.

Dr Don Colbert

jest lekarzem medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz