fbpx
przepisy

Wywar z warzyw

Można wykorzystać ten wywar jako bazę do robienia zup, gulaszy i zapiekanek

 

Składniki:

900 ml wody

2 cebule

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

1 por

2 listki laurowe

2 gałązki tymianku

2 gałązki natki pietruszki

8 ziaren czarnego pieprzu

szczypta soli morskiej do smaku

 

Cebulę pokroić w cienkie plasterki, marchewkę w grube plastry, łodygi selera i pora przeciąć na pół.

Do dużego garnka wlać wodę, dodać warzywa, zioła i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Odstawić do przestygnięcia i przecedzić.

Carol Vonderman

brytyjska prezenterka i felietonistka, zaangażowana w promowanie zdrowego stylu życia. Wspólnie z dietetyczką Anitą Bean wydały kilka książek poświęconych diecie odtruwającej, które rozeszły się w milionowych nakładach.

Skomentuj

Zostaw komentarz