fbpx
przepisy

Kruszonka jabłkowo-malinowa

kruszonka
Jabłka są jednym z najlepszych produktów odtruwających nasz organizm z toksyn. Dzięki obecności witaminy C są znakomitym zastrzykiem odporności, a zawarta w nich kwercetyna, przeciwutleniacz, chroni przed nowotworem



Jabłka są jednym z najlepszych produktów odtruwających nasz organizm z toksyn. Dzięki obecności witaminy C są znakomitym zastrzykiem odporności, a zawarta w nich kwercetyna, przeciwutleniacz, chroni przed nowotworem.

Składniki (4-6 porcji):

2 duże jabłka do gotowania

125 g świeżych lub mrożonych malin

2 łyżki stołowe (30 ml) wody

4 łyżki stołowe (60 ml) klarownego miodu

60 g rozgniecionych płatków migdałowych

60 g płatków owsianych

25 g płatków z prosa

25 g mąki ryżowej

60 g tłuszczu pochodzenia roślinnego

 



 

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki.

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.

Włóż przygotowane jabłka, maliny i wodę do naczynia żaroodpornego. W garnku na małym ogniu roztop 2 łyżki miodu z wodą. Wylej na owoce i dobrze wymieszaj.

Umieść wszystkie płatki, mąkę ryżową, tłuszcz roślinny oraz pozostałą część miodu w misce i mieszaj palcami dopóki nie uzyskasz lepkiej i kruchej mieszanki. Alternatywnie, włóż do robota kuchennego i mieszaj do uzyskania drobnych okruszków.

Posyp kruszonką po owocach i piecz w piekarniku przez około 25 minut, dopóki wierzchnia warstwa nie nabierze złotego koloru. Nie piecz za długo, bo wierzchnia warstwa stanie się zbyt twarda.

Carol Vonderman

brytyjska prezenterka i felietonistka, zaangażowana w promowanie zdrowego stylu życia. Wspólnie z dietetyczką Anitą Bean wydały kilka książek poświęconych diecie odtruwającej, które rozeszły się w milionowych nakładach.

Skomentuj

Zostaw komentarz