Jabłka są jednym z najlepszych produktów odtruwających nasz organizm z toksyn. Dzięki obecności witaminy C są znakomitym zastrzykiem odporności, a zawarta w nich kwercetyna, przeciwutleniacz, chroni przed nowotworem.
Składniki (4-6 porcji):
2 duże jabłka do gotowania
125 g świeżych lub mrożonych malin
2 łyżki stołowe (30 ml) wody
4 łyżki stołowe (60 ml) klarownego miodu
60 g rozgniecionych płatków migdałowych
60 g płatków owsianych
25 g płatków z prosa
25 g mąki ryżowej
60 g tłuszczu pochodzenia roślinnego
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki.
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
Włóż przygotowane jabłka, maliny i wodę do naczynia żaroodpornego. W garnku na małym ogniu roztop 2 łyżki miodu z wodą. Wylej na owoce i dobrze wymieszaj.
Umieść wszystkie płatki, mąkę ryżową, tłuszcz roślinny oraz pozostałą część miodu w misce i mieszaj palcami dopóki nie uzyskasz lepkiej i kruchej mieszanki. Alternatywnie, włóż do robota kuchennego i mieszaj do uzyskania drobnych okruszków.
Posyp kruszonką po owocach i piecz w piekarniku przez około 25 minut, dopóki wierzchnia warstwa nie nabierze złotego koloru. Nie piecz za długo, bo wierzchnia warstwa stanie się zbyt twarda.
Skomentuj