Fasola jest jednym z produktów o najsilniejszym działaniu przeciwzapalnym i oczyszczającym.
Składniki:
- 1 szklanka fasoli pinto lub Jaś (namoczonej)
- 2 pokrojone marchewki
- 1/4 łyżeczki szarej soli
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczki suszu z cebuli (opcjonalnie)
- 1/2 pokrojonej cebuli
- dodatkowo 1/2 szklanki dowolnych jarzyn
- 1/4 łyżeczki soli ziołowej (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki oregano lub przyprawy śródziemnomorskiej
- 2 duże liście laurowe
- 2 pokrojone łodygi selera
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 8 szklanek beztłuszczowego, niskosodowego ekologicznego bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki tymianku
Namocz fasolę zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odstaw na bok. Zagrzej olej w garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, seler, marchew i pozostałe warzywa. Gotuj przez 3–5 minut. Dodaj fasolę, bulion i resztę składników, zagotuj. Zmniejsz ogień i duś przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem usuń liście laurowe.
Skomentuj