fbpx
przepisy

Zupa “warzywny ogród”

Prosta, klasyczna, a przede wszystkim zdrowa, zupa z takich produktów, które najczęściej mamy "pod ręką".

Składniki

4 łyżki oliwy z oliwek

sól szara

2 litry beztłuszczowego, niskosodowego ekologicznego bulionu warzywnego

2 szklanki posiekanego pora

2 średnie marchewki, oskrobane i pokrojone

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1–2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

2 łyżki czosnku, drobno posiekanego

2 szklanki świeżej fasolki szparagowej, połamanej lub pociętej w centymetrowe kawałki

¼ szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej

 

Podgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj pory i czosnek. Duś przez 2–3 minuty. Dopraw do smaku solą. Dodaj marchewkę, fasolkę, bulion, pieprz, pietruszkę i sok z cytryny. Zagotuj. Zmniejsz ogień i duś przez godzinę. Podawaj zupę w miseczkach lekko skropioną sokiem z cytryny. Możesz także posypać porcje po wierzchu natką pietruszki.

Dr Don Colbert

jest lekarzem medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz