fbpx
przepisy

Zupa z czarnej fasoli

Składniki:

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżka świeżej siekanej kolendry (opcjonalnie)

1 mała, posiekana cebula

3 szklanki wody

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)

1/4 łyżeczki szarej soli

2 puszki czarnej fasolki, odcedzonej i przepłukanej

 

Podgrzej olej w niedużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i duś przez 2–3 minuty. Dopraw kuminem i duś jeszcze przez minutę. Dodaj fasolę, wodę i sól. Zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Zdejmij rondel z kuchenki, dodaj sok z limonki i zamieszaj. Ostrożnie przelej mieszankę do blendera. Zabezpiecz wieczko blendera, przykryj je czystą ściereczką i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przelej z powrotem do garnka. Podawaj zupę w miseczkach pokropioną sokiem z limonki i posypaną kolendrą (jeśli chcesz).

Dr Don Colbert

jest lekarzem medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz