Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżka świeżej siekanej kolendry (opcjonalnie)
1 mała, posiekana cebula
3 szklanki wody
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
1/4 łyżeczki szarej soli
2 puszki czarnej fasolki, odcedzonej i przepłukanej
Podgrzej olej w niedużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i duś przez 2–3 minuty. Dopraw kuminem i duś jeszcze przez minutę. Dodaj fasolę, wodę i sól. Zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Zdejmij rondel z kuchenki, dodaj sok z limonki i zamieszaj. Ostrożnie przelej mieszankę do blendera. Zabezpiecz wieczko blendera, przykryj je czystą ściereczką i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przelej z powrotem do garnka. Podawaj zupę w miseczkach pokropioną sokiem z limonki i posypaną kolendrą (jeśli chcesz).
Skomentuj