fbpx
mity żywieniowe_baner
diety zdrowa kuchnia

Rodzaje miodów



Wiemy już, że Miód miodowi nierówny, ale kryje się pod tym coś więcej, niż tylko podział na kwiatowy i spadziowy. Kwiatów w Polsce przecież całe mnóstwo, więc i odmian nektarowych miodów jest całkiem sporo. Właściwie miodów może być tyle, ile miododajnych roślin na świecie.

 

MIÓD WIELOKWIATOWY

To chyba najpopularniejszy i najczęściej występujący w Polsce miód. Powstaje on z mieszanki nektarów kwiatów miododajnych zbieranych najczęściej w lasach, polach, dzikich łąkach. Jest delikatny, pachnie przyjemnie i najczęściej ma jasną barwę i szarzeje, a czasami ciemnieje po krystalizacji. Zdarza się, że będzie w nim dominować smak innego miodu, na przykład gryczanego. Charakteryzuje się właściwościami zdolnymi do odtruwania organizmu, poprawia jego witalność i stan skóry.

MIÓD GRYCZANY

To miód dla wykwintnych podniebień. Nie każdemu będzie smakował. Ma kolor ciemny, czasami niemalże brunatny, w smaku jest całkiem intensywny i trochę ostry, niektórzy twierdzą, że po spożyciu pieką ich usta. Ma jednak dużą moc – choć bardzo wyczuwalny jest aromat kwiatów gryki, to miód gryczany, tuż po spadziowym, uznawany jest za posiadający najwięcej właściwości leczniczych. Bogaty jest w olejki eteryczne, rutynę (działa uszczelniająco na naczynia krwionośne), a także wspomaga proces gojenia się ran, dlatego też niezwykle pomocny jest w leczeniu zmian skórnych i trądziku u nastolatków. Magnez, fosfor, potas i żelazo również występują w nim w większym stężeniu, niż w innych miodach.

Miód gryczany ma jeszcze inne bardzo ciekawe działanie. Stosowany podczas chorób, w których wymagane jest przyjmowanie leków, nie tylko poprawia ich wchłanianie, ale również zapobiega wielu niepożądanym skutkom ubocznym. Ma zatem bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy, poprawia perystaltykę jelit. Osobom w podeszłym wieku i często chorującym dzieciom (po pierwszym roku życia) zaleca się spożywanie dużych ilości tego cennego miodu. Podobno już po trzytygodniowej kuracji widać ogromną różnicę.

MIÓD AKACJOWY

Prawdopodobnie jeden z najsłodszych i najjaśniejszych miodów. Najczęściej spotykany w postaci płynnej (patoki) jest niemal całkiem przezroczysty i bardzo wolno się krystalizuje. Pewnie dlatego uznawany jest przez dzieci za ulubiony. Pachnie niezwykle, wręcz kusząco. Polecany na żołądek i na trawienie, a więc i na poprawę odporności. Dobry przy przeziębieniu i zmianach skórnych.



MIÓD RZEPAKOWY

Również należy do jasnych miodów, jednak rzadko spotkamy go w postaci patoki (płynnej konsystencji), krystalizuje się niezwykle szybko, więc chcąc go zakupić najprawdopodobniej od razu zobaczymy go w kolorze białym lub kremowym w postaci krupca (miodu skrystalizowanego). Szybka krystalizacja oznacza, że miód zawiera dużo glukozy. Polecany jest osobom z problemami z sercem, ciśnieniem, pomaga usuwać obrzęki i nadmiar wody z organizmu. Dobry także na trzustkę, nerki i wątrobę. Ma działanie przeciwmiażdżycowe. Warto spożywać go, jeśli narażeni jesteśmy na długotrwały wysiłek fizyczny, umysłowy lub na stres. Jego konsystencja pozwoli również na smarowanie nim pieczywa, więc jest dobrym pomysłem na drugie śniadanie na wynos.

Miód rzepakowy nawet powinno się kupić w formie skrystalizowanej, a to dlatego, że z jakiegoś powodu płynne miody lepiej się sprzedają (być może ma tu zastosowanie mylne przekonanie społeczeństwa, że płynny miód jest świeższy – jest on oczywiście młodszy, ale krystalizacja niczego nie ujmuje, a próby ponownego upłynnienia miodu mogą doprowadzić do utraty wszystkich jego wartości).

Victoria Kozaczkiewicz

Jestem krytykiem i dziennikarzem z wykształcenia, z zawodu redaktorem, copywriterem z zamiłowania do słów. Wolne chwile spędzam w kuchni, social mediach i... w terenie. Jeśli nie siedzę przy komputerze, a w domu nie unosi się zapach świeżej zupy i pieczonego kurczaka, z pewnością można znaleźć mnie w lesie przykrytą warstwą liści, bo pasjonuje mnie birdwatching i fotografia przyrodnicza.

Skomentuj

Zostaw komentarz