Top
zdrowa kuchnia – Zdrowe Zdrowie
423
page-template,page-template-blog-masonry,page-template-blog-masonry-php,page,page-id-423,page-parent,page-child,parent-pageid-409,mkdf-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.0,wellspring-ver-1.3,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-full-width-wide-menu,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Wiosenne sałatki

Sałatkę każdy wie jak zrobić. Nie jest to nic trudnego.  Ale nie każdy wie jakie połączenia smakowe są najlepsze dla naszych kubków smakowych. Ogromnym plusem jest to, że nie wymaga...

żywienie w zaburzeniach neurodegeneracyjnych

Neurodegeneracja mózgu, czyli postępujący proces zwyrodnienia komórek nerwowych, jest bardzo powszechnym problemem, z jakim przychodzi się zmierzyć współczesnej medycynie. Do niedawna uważano, że dotyczy on jedynie osób w podeszłym wieku....

kakaowe naleśniki z prażonym jabłkiem

  Składniki: ½ szklanki razowej mąki orkiszowej 1 łyżeczka naturalnego kakao 1 jajko ¾ szklanki mleka oliwa jabłko cynamon miód sól   Sposób przygotowania:   Mąkę, kakao, jajko, szczyptę soli i odrobinę mleka wyrabiam razem na jednolitą masę. Konsystencja powinna być trochę rzadsza od...

zdrowe święta: TARTA KORZENNO–PIERNIKOWA

  Tarta korzenno-piernikowa to kolejna domowa propozycja na świąteczny stół. Spodoba się przede wszystkim fanom przypraw korzennych, ponieważ znajdziemy je zarówno w spodzie, jak i w cieście. Moja wersja piernikowej tarty...

zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Składniki 1 duża cukinia 1 średnia cebula 1 szklanka wywaru warzywnego kilka kosteczek półtwardego sera koziego 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku sól morska tymianek ostra papryka pieprz   Sposób przygotowania: Warzywa myję. Cebulę obieram i kroję w ćwiartki. Cukinię kroję w grube...

gołąbki z kaszą gryczaną, soczewicą i orzechami

Składniki:   duża kapusta włoska* 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka zielonej soczewicy 2 garści orzechów włoskich i migdałów 1 duża cebula kilkanaście pieczarek 2–3 łyżki oliwy tymianek sól pieprz sos 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych pelati 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki...

bananowo-jabłkowe babeczki gryczane

Pyszny, zdrowy i bardzo odżywczy deser, który może służyć także jako przekąska. To deska ratunkowa przed sięgnięciem po zwykłą czekoladę – daj się namówić na niecodzienne słodkości. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania:...

krem z cieciorki i pomidorów z chilli

Składniki: 3–4 świeże pomidory szklanka cieciorki papryczka chilli 2 szklanki wywaru warzywnego lub bulionu kawałek pora (30 cm) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy kmin rzymski cytryna listki kolendry Sposób przygotowania: Cieciorkę moczę przez noc. Następnie gotuję do miękkości. Pora kroję w...