fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Zielone koktajle

Zielone koktajle ze względu na swoje prozdrowotne właściwości szturmem zdobyły serca wszystkich miłośników zdrowego odżywiania!



Owocowo-warzywne koktajle nie bez powodu podbiły serca tak wielu osób. Dostarczają nam wiele witamin i minerałów, więc śmiało możemy zastąpić nimi śniadanie, lunch lub kolację. Największym ich plusem jest łatwość przygotowania. Wystarczy kilka warzyw i owoców, odrobina wody, blender i kilka chwil.

Właściwości Zielonych Koktajli:

  • duża dawka oczyszczającego chlorofilu – dla detoksu organizmu,
  • bogate w żelazo, magnez, potas, prowitaminę A, kwas foliowy, witamin z grupy B, witaminę C i E oraz białko,
  • wspomagają odchudzanie, poprawiają przemianę materii,
  • niszczą wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu,
  • odkwaszają organizm i oczyszczają go z toksyn,
  • wspomagają leczenie anemii,
  • wspomagają leczenie cukrzycy,
  • mają działanie przeciwzapalne,
  • regulują cykle miesiączkowe,
  • poprawiają koloryt skóry,
  • przyspieszają gojenie się ran i wspomagają krzepliwość krwi,
  • mają korzystny wpływ na wzrok,
  • stymulują system immunologiczny organizmu,
  • dodają energii,
  • regulują ciśnienie tętnicze

Na co warto zwrócić uwagę:

Podstawową zasadą  jest spożywanie koktajlu jako aperitif, a nie jako deser. W ten sposób odżywcze składniki zostaną lepiej przyswojone i nie będą ulegać fermentacji w przewodzie pokarmowym. Idealnie byłoby sięgać po soki i koktajle z samego rana, na pierwszy posiłek.

Dobrze jest zachować przerwę ok. 1 – 2 godzin po zjedzeniu posiłku, a po wypiciu koktajlu poczekać z kolejnym posiłkiem ok. 20 – 40 minut.

Zielone koktajle można przechowywać do 3 godzin w lodówce w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak oczywiście najlepiej wypić go zaraz po przygotowaniu.

Ważne jest to, by nie pić codziennie tych samych kombinacji warzywno-owocowych, zwłaszcza w przypadku szpinaku, który zawiera szczawiany – spożywane w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i żelaza.

Zasady komponowania Zielonych Koktajli:

Dla dobrego smaku i pożądanego zielonego koloru zaleca się komponować koktajle na zasadzie 60/40 = 60% owoców i 40% warzyw.

Baza + zielone warzywa liściaste + ulubione owoce lub warzywa + NNTK (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) + superfood + białko + przyprawy

Baza (250 ml):

woda, woda kokosowa, mleko kokosowe, świeżo wyciskany sok, herbata ziołowa

Zielone warzywa (garść):

szpinak, szpinak, szczaw, sałaty, rukola, roszponka, młoda zielona kapusta, cykoria, pokrzywa i inne zioła, seler naciowy,

Owoce/warzywa(50-100g):

banany, arbuz, jabłko, mango, grejpfrut, pomarańcza, cytryna, limonka, kiwi, ananas, owoce leśne, wiśnie, maliny, truskawki, ogórek, pomidor, burak, seler, papryka słodka, awokado, pietruszka.

NNKT (1 łyżka):

olej lniany, olej z konopi, olej kokosowy, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek

Superfood (garść):

nasiona chia, jagody goji, aloes, acai, chlorella, spirulina i inne algi, maca, kokos

Białko (30 g):

roślinne odżywki białkowe, nasiona konopii, orzechy (laskowe, migdały, włoskie), pestki (dyni, słonecznika), siemię lniane, masło orzechowe

Przyprawy (szczypta):

imbir, kurkuma, cynamon, sproszkowane chili



Możemy dodać syrop klonowy, miód, płatki owsiane lub jaglane.

Kilka koktajlowych propozycji:

  1. Liście świeżego szpinaku, ananas, jabłka, mango, pomarańcza, zielona pietruszka.
  2. Natka pietruszki, jabłka, banan, cytryna (lub sok z cytryny).
  3. Seler naciowy, kiwi, pomarańcza, sok z cytryny, miód.
  4. Liście świeżego szpinaku, sok z jabłek, mango, mięta.
  5. Jarmuż, śliwki, jabłka, banan, imbir.
  6. Szpinak, pomarańcza, imbir, sok jabłkowy.
  7. Sok z pomarańczy, mango, jarmuż i spirulina.
  8. Szpinak, mango, ananas, sproszkowany sok z młodego jęczmienia.
  9. Pietruszka, banan, maliny, siemię lniane, mleko migdałowe.
  10. Jarmuż, chlorella, cytryna, siemię lniane.

To tylko przykładowe przepisy na koktajle. Możesz dowolnie łączyć składniki i tworzyć własne kombinacje smakowe i odżywcze. Wystarczy, że będziesz pamiętać o właściwościach danego produktu i odpowiednio łączyć go z innymi.

 

Katnova

Z marzeń o lepszej sylwetce założyłam bloga, w którym dzielę się z Czytelnikami swoimi doświadczeniami, a także eksperymentami kulinarnymi oraz własnymi przemyśleniami, mniej lub bardziej w strefie fit&healthy;). Lubię kuchnię prostą, lekką a zarazem różnorodną, taką która jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie służy mojemu zdrowiu.
Nie jestem ekspertem kulinarnym, lecz jedną z tysięcy kobiet, które odnajdują przyjemność z gotowania. Wychodzę z założenia, że zdrowe odżywianie to nie aktualny trend w modzie, to nie weganizm, paleo, dieta białkowa, bezglutenowa czy niskotłuszczowa, lecz jest to świadoma umiejętność łączenia tych wszystkich składowych na jednym talerzu zwanym zdrowym odżywianiem.
Jestem przeciwniczką haseł „schudnij 10 kg w tydzień, wystarczy tylko..”, „wyrzeźbij swoje ciało w dwa tygodnie, wystarczy tylko”..wystarczy tylko, albo aż, cierpliwość, determinacja i systematyczność, a także silna wola i chęć zmiany na lepsze, i to właśnie moja recepta na sukces w każdej dziedzinie życia.

Skomentuj

Zostaw komentarz