fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

5 domowych przepisów na mleko roślinne

Wegańskie „mleko” roślinne, bo tak zwykło nazywać się ten typ napoju, to świetny zamiennik mleka krowiego dla osób z nietolerancją laktozy, ograniczających nabiał bądź też będących na diecie roślinnej, otrzymywane jest z roślin i wody, nie tylko smakuje dobrze, ale jest również i bardzo zdrowe. Niestety, kupne produkty kosztują fortunę, a ich skład pozostawia wiele do życzenia.



Dlatego, dbając o zdrowie swoje i Wasze przygotowałam dziś 5 przepisów na domowe „mleko” roślinne, warto spróbować przygotowywać je samodzielnie w domu. Wbrew pozorom, nie jest to takie czasochłonne, a przy tym, przeciwieństwie do tych sklepowych będzie dużo tańsze, i co
najważniejsze, pozbawione cukru, sztucznych barwników, aromatów, emulgatorów i całej reszty dodatków.

Z podanych przepisów otrzymacie napoje bazowe, do których śmiało możecie dodać substancje słodzące i ulubione przyprawy.

Mleko sojowe:

• 1 szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie
• 6 szklanek wody
Soję zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na noc do namoczenia.
Napęczniałą soję blendujemy z wodą, w której się moczyła, przelewamy do garnka i dodajemy 3
szklanki wody. Całość gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Następnie odsączamy przez gazę
lub ściereczkę.



    Mleko migdałowe:

    • 150g migdałów
    • 4 szklanki wody
    Aby usunąć skórkę z migdałów, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie
    płuczemy je w zimnej wodzie i obieramy ze skórki.
    Migdały zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano odcedzamy je i blendujemy. Wlewamy do
    migdałów 4 szklanki wody. Blendujemy od 8 do 10 minut. Za pomocą gazy odcedzamy.

    Mleko kokosowe:

    • 200 g wiórków kokosowych (moczonych przez noc),
    • 1 l wody.
    Wiórki zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie podgrzewamy
    do temperatury 50-60 stopni. Blendujemy i przelewamy całość przez złożoną gazę.

    Mleko ryżowe:

    • 1 szklanka białego ryżu
    • 1 l wody
    Ryż moczymy przez całą noc w 2 szklankach wody. Następnie dodajemy 2 kolejne szklanki wody i
    dokładnie blendujemy. Przelewamy przez sitko wyłożone gazą i odcedzamy.

    Mleko owsiane:

    • 1 szklanka płatków owsianych górskich
    • 3 szklanki wody
    Płatki moczymy przez całą noc w letniej wodzie. Następnie blendujemy i przecedzamy przez gazę.

Katnova

Z marzeń o lepszej sylwetce założyłam bloga, w którym dzielę się z Czytelnikami swoimi doświadczeniami, a także eksperymentami kulinarnymi oraz własnymi przemyśleniami, mniej lub bardziej w strefie fit&healthy;). Lubię kuchnię prostą, lekką a zarazem różnorodną, taką która jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie służy mojemu zdrowiu.
Nie jestem ekspertem kulinarnym, lecz jedną z tysięcy kobiet, które odnajdują przyjemność z gotowania. Wychodzę z założenia, że zdrowe odżywianie to nie aktualny trend w modzie, to nie weganizm, paleo, dieta białkowa, bezglutenowa czy niskotłuszczowa, lecz jest to świadoma umiejętność łączenia tych wszystkich składowych na jednym talerzu zwanym zdrowym odżywianiem.
Jestem przeciwniczką haseł „schudnij 10 kg w tydzień, wystarczy tylko..”, „wyrzeźbij swoje ciało w dwa tygodnie, wystarczy tylko”..wystarczy tylko, albo aż, cierpliwość, determinacja i systematyczność, a także silna wola i chęć zmiany na lepsze, i to właśnie moja recepta na sukces w każdej dziedzinie życia.

Skomentuj

Zostaw komentarz