fbpx
zdrowa kuchnia

Aronia

Bogata w witaminy, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Uważana za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie

Bogata w witaminy, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Uważana za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie.  To nieprawdopodobne, że aronia jako produkt zdrowotny została odkryta stosunkowo niedawno. Jej właściwości lecznicze potwierdzone są wieloma badaniami.

Aronia to rozgałęziony krzew z rodziny różowatych, osiągający ok. 2,5 m. Pochodzi ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej. Rośnie na każdym rodzaju gleby, lecz najlepiej rozwija się na ziemiach: gliniasto-piaszczystej, żyznej, próchniczej i przepuszczalnej; bardzo lubi miejsca nasłonecznione.

100 g świeżych owoców aronii zawierają ok. 45–50 kcal. Ze składników odżywczych sporą część zajmują węglowodany (częściowo w postaci naturalnie występujących cukrów), pozostała część to: błonnik, białko i woda. Oprócz tego aronia zawiera witaminy, takie jak: B2, B9 – kwas foliowy, C, E, K, P, PP.

Aronia ma bardzo duży potencjał przeciwutleniający. Badania naukowe dowodzą, iż regularne spożywanie owoców aronii, przynosi korzyści zdrowotne w chorobach neurologicznych, stanach zapalnych, cukrzycy czy przy infekcjach bakteryjnych. Posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi, zapobiegając chorobom serca oraz miażdżycy. Wzmacnia również ściany naczyń krwionośnych oraz zwalcza żylaki. Warto dodać, iż aronia usprawnia także proces przemiany materii oraz gospodarkę tłuszczową, łagodząc dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby. Usuwa z organizmu wolne rodniki, które sprzyjają nowotworom oraz przyspieszają proces starzenia komórek. Zaznaczyć należy, iż owoce aronii wspomagają usuwanie z organizmu metali ciężkich, m.in. ołowiu, który gromadzi się w organizmie z powodu zanieczyszczonego środowiska.

Warto jednak pamiętać, że nadmiar aronii niekorzystnie wpływa na organizm człowieka. Zawiera bowiem kwas szczawiowy, który utrudnia absorbcję minerałów, takich jak: wapń i magnez.

Owoce aronii są wspaniałym składnikiem herbat, dżemów, kompotów i soków. Dodaje się je również do zup oraz potraw mięsnych. Wykorzystuje się je do sporządzania alkoholi – likierów, win bądź nalewek.

Warto zaznaczyć, iż sok z aronii, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, hamuje proces starzenia się. Korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, działając przeciwzmarszczkowo.

Owoce aronii zawierają wiele właściwości prozdrowotnych. Zatem jak najszybciej skorzystaj z nich. Warto!

Kamila Klepacka

Skomentuj

Zostaw komentarz