fbpx
porady zdrowa kuchnia

Co jeść przy zapaleniu uchyłków?

mid age woman having stomach pain at home

Dieta może wpływać na objawy zapalenia uchyłków jelita grubego. Niektóre pokarmy mogą pomóc w zapobieganiu lub objawom lub ich łagodzeniu, podczas gdy inne mogą je dodatkowo zaostrzać.

Według artykułu w czasopiśmie Gastrenterology, zapalenie uchyłków jest jedną z najczęstszych diagnoz żołądkowo-jelitowych w klinikach w Stanach Zjednoczonych. Leczenie może obejmować antybiotyki lub operacje.

Lekarze mogą zalecić przestrzeganie diety podczas ostrego zapalenia uchyłków. Niektóre badania sugerują, że zmiany w diecie – takie jak spożywanie większej ilości błonnika i probiotyków przy jednoczesnym unikaniu niektórych węglowodanów i czerwonego mięsa – mogą pomóc niektórym osobom z objawami zapalenia uchyłków.

W tym artykule omówiono produkty spożywcze, których należy unikać, oraz inne czynniki, które należy wziąć pod uwagę w tym stanie chorobowym.



Czy dieta może pomóc w zapaleniu uchyłków?

Zapalenie uchyłków jest stanem, w którym małe woreczki w jelicie zwane uchyłkami zostają zaognione lub zakażone. Objawy zapalenia uchyłków mogą obejmować ból brzucha, nudności i wymioty, gorączkę, zaparcia i biegunkę.

Jeśli dana osoba ma te woreczki, które nie są zaognione lub zakażone, cierpi a uchyłkowość mimo iż nie doświadcza objawów. Według obecnych szacunków u mniej niż 5% osób z uchyłkiem rozwinie się zapalenie uchyłka.

Recenzja z 2018 r. sugerowała, że czynniki ryzyka rozwoju zapalenia uchyłków obejmują starzenie się, wzrost tkanki tłuszczowej wokół brzucha (otyłość brzuszną), nieaktywny styl życia i niewłaściwą dietę.

W przeglądzie stwierdzono, że nie ma wystarczającej ilości badań i jednoznacznych wyników, aby określić, które diety są korzystne dla ostrego ataku zapalenia uchyłka. Sugerowali jednak, że przestrzeganie diety bogatej w błonnik po wyleczeniu z ostrego zapalenia uchyłka może zmniejszyć ryzyko kolejnego epizodu.

Poważne powikłania zapalenia uchyłków mogą obejmować:

  • ropień lub perforacja okrężnicy
  • zapalenie otrzewnej, czyli zapalenie lub zakażenie wyściółki brzucha
  • przetoka, która jest nietypowym tunelem łączącym dwa narządy lub narząd z zewnętrzną częścią ciała
  • zablokowanie ruchu pokarmu lub stolca w jelitach

Czytaj dalej, aby uzyskać więcej informacji o tym, jakie pokarmy jeść, i unikać, gdy dana osoba ma zapalenie uchyłków.



Co jeść przy zapaleniu uchyłków?

Jedno z badań dotyczące mężczyzn sugeruje, że dieta bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju zapalenia uchyłków.

Żywność bogata w błonnik

Tradycyjnie lekarze zalecają, aby osoby, u których występuje ostry zapalenie uchyłków, przestrzegały diety płynnej. Powinni następnie przejść na dietę o niskiej zawartości błonnika, aż objawy ustąpią. Kiedy objawy danej osoby ustąpią, niektóre źródła zalecają stosowanie diety o wysokiej zawartości błonnika.

Zaleca się spożycie błonnika w ilości 14 g na 1000 kalorii. Produkty bogate w błonnik obejmują:

  • gotowe do spożycia otręby zbożowe o wysokiej zawartości błonnika
  • fasola i rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca, groszek i soczewica
  • owoce, w tym gruszka, awokado, jabłko i śliwki
  • warzywa, w tym zielony groszek, ziemniaki, kabaczek i pasternak
  • ziarna i kasze, w tym bulgur, komosa ryżowa, jęczmień i gryczana

Jeśli jakikolwiek pokarm pogarsza objawy, osoba powinna porozmawiać o tym z lekarzem. Uniwersytet Kalifornijski w San Francisco (UCSF) zauważa, że ​​niektórzy lekarze mogą sugerować, rozpoczęła stosowanie suplementów z błonnikiem.



Probiotyki

Probiotyki są dobroczynnymi bakteriami, które pomagają jelitom zachować zdrowie. Badanie z 2013 r. sugerowało, że probiotyki mogą być skuteczne w leczeniu objawowej choroby uchyłkowej, szczególnie w połączeniu z lekami.

Ludzie mogą przyjmować probiotyki jako suplement, ale występują one również naturalnie w niektórych produktach spożywczych. Te produkty obejmują naturalny jogurt i produkty fermentowane, takie jak:

  • kapusta kiszona
  • kefir
  • tempeh
  • miso

Ci, którzy przyjmowali antybiotyki, mogą rozważyć dodanie tych pokarmów do swojej diety, aby pomóc w odbudowy flory bakteryjnej jelit za pomocą dobrych bakterii.

Przegląd z 2019 r. zawierającym korzyści zdrowotnych ze spożywania sfermentowanej żywności sugeruje, że potencjalne efekty probiotyczne mogą wspierać zdrowy układ trawienny i mogą pomóc w objawach zespołu jelita drażliwego (IBS). Nie ma jednak wystarczających dowodów, aby określić ich faktyczny wpływ.

Żywność, której należy unikać w zapaleniu uchyłków

Typowa dieta zachodnia ma wysoką zawartość czerwonego mięsa i rafinowanych ziaren oraz ma niższą zawartość błonnika. Badanie z 2017 r. powiązało ten rodzaj diety ze zwiększonym ryzykiem zapalenia uchyłków.

UCSF zauważa, że ​​osoby z zapaleniem uchyłków mogą bezpiecznie jeść orzechy, popcorn i nasiona, w tym pestki dyni i sezamu. Eksperci twierdzą również, że można jeść nasiona w pomidorach, cukinii, ogórkach, truskawkach i malinach. W przeszłości lekarze mogli doradzać ludziom usunięcie tych pokarmów z diety.



Jednak każda osoba jest inna, a niektórzy mogą stwierdzić, że określone pokarmy pogarszają ich objawy. Każdy, kto zauważy, że określone jedzenie powoduje ból lub zmianę objawów, powinien je wyeliminować i porozmawiać z lekarzem na ten temat.

Produkty o wysokiej zawartości FODMAP

FODMAP to skrót od fermentowalnych oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli. Są to pokarmy węglowodanowe, które według badań mogą powodować objawy trawienne, takie jak wzdęcia, gazy i biegunka.

Niskie spożycie żywności FODMAP może pomóc zmniejszyć ryzyko i złagodzić objawy choroby uchyłkowej.

Hipoteza z 2016 r. sugeruje, że dieta bogata w błonnik w połączeniu z żywnością FODMAP może powodować nadmiar gazu, co może przyczyniać się do objawów zapalenia uchyłków.

Niektóre produkty o wysokiej zawartości FODMAP obejmują:

  • cebula, pieczarki, kalafior i czosnek
  • jabłka, morele, suszone owoce, gruszki, brzoskwinie
  • produkty mleczne, w tym mleko, jogurty i sery
  • rośliny strączkowe i rośliny strączkowe
  • chleb i płatki zbożowe
  • cukry i substancje słodzące

Ponieważ niektóre z tych produktów zawierają również korzystne błonnik, ważne jest, aby omówić wybory i eliminację żywności ze swoim lekarzem. Każda osoba będzie miała inne potrzeby dietetyczne i wrażliwość, dlatego lekarze zalecają zindywidualizowane profesjonalne doradztwo.

Czerwone mięso

Badania wykazały, że wyższe spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa wiąże się z zapaleniem uchyłków. W jednym z badań z 2017 r. wykazano, że jeśli ludzie będą przestrzegać zdrowej diety i stylu życia, możliwe będzie zapobiegnięcie 50% przypadków zapalenia uchyłków. Zalecenia obejmują spożywanie nie więcej niż 51g czerwonego mięsa dziennie, spożywanie około 23 g błonnika pokarmowego dziennie, wykonywanie co najmniej 2 godzin energicznych ćwiczeń tygodniowo, utrzymywanie zdrowej wagi i nie palenie.

W innym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Gut analizowano mężczyzn w USA. Badanie wykazało, że wyższe spożycie czerwonego mięsa, szczególnie nieprzetworzonego czerwonego mięsa, było związane ze zwiększonym ryzykiem zapalenia uchyłków. Sugerują, że zastąpienie czerwonego mięsa drobiem lub rybami może zmniejszyć ryzyko choroby.



Inne czynniki ryzyka zapalenia uchyłków

Dieta i inne czynniki związane ze stylem życia odgrywają istotną rolę w rozwoju zapalenia uchyłków. Badania wskazują, że otyłość, brak aktywności fizycznej i palenie papierosów mogą odgrywać rolę w jego rozwoju.

Inne analizy połączyły kilka leków ze zwiększonym ryzykiem zapalenia uchyłków. Regularne stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, takich jak ibuprofen, acetaminofen, kortykosteroidmogą również zwiększać ryzyko u danej osoby.

Szacunki sugerują, że geny odpowiadają za około 50% podatności danej osoby na tę chorobę, choć badania nie zidentyfikowały jeszcze markerów genetycznych. Ryzyko może być większe, jeśli dana osoba ma rodzinne zapalenie uchyłków w wywiadzie.

Przegląd dotychczasowych badań naukowych powiązał również niski poziom witaminy D z zapaleniem uchyłków.

 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz