fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Co można zrobić z arbuza? Poznaj przepisy nie tylko na desery!

co można zrobić z arbuza



Arbuzy są jednym z najbardziej orzeźwiających i smacznych owoców letnich. Są idealne do spożywania na gorące dni, ponieważ składają się w większości z wody, co pomaga utrzymać organizm nawodnionym. Jednak oprócz jedzenia arbuza w tradycyjny sposób, istnieje wiele innych sposobów, w jakie można wykorzystać ten soczysty owoc w kuchni. Co można zrobić z arbuza? Od świeżych sałatek po orzeźwiające koktajle, arbuz może dodać nie tylko smaku, ale także koloru i świeżości do twoich potraw. W tym artykule przedstawiamy pięć przepisów na potrawy z arbuzem, które z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych dań, jak i tym, którzy szukają czegoś nowego i intrygującego. Przygotujcie się na kulinarne podróżowanie po smakowitym świecie arbuza i dajcie się zainspirować tymi pomysłowymi przepisami!

Kliknij, aby dowiedzieć się więcej na temat właściwości zdrowotnych arbuza!

Co można zrobić z arbuza?

  1. Arbuzowa sałatka grecka

     

    Składniki:

    • 1 arbuz, obrany i pokrojony w kostkę
    • 1 ogórek, pokrojony w plastry
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
    • 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
    • 1/2 szklanki czarnych oliwek, odkrojonych
    • 1/4 szklanki posiekanej mięty
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • Sok z 1 cytryny
    • Sól i pieprz do smaku

    Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce. Dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj. Podawaj schłodzoną.



  2. Arbuzowe lody wodne

     

    Składniki:

    • 4 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
    • 1/2 szklanki cukru
    • Sok z 1 limonki

    Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj, aż masa będzie jednolita. Przelej do foremek na lody i umieść w zamrażarce na około 4-6 godzin, aż lody stwardnieją. Podawaj jako orzeźwiający deser.



  3. Arbuzowy koktajl

    Składniki:

    • 2 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
    • 1 szklanka mleka kokosowego
    • 1 banan
    • 1 łyżka miodu
    • Kilka kostek lodu

    Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli chcesz, dodaj więcej lodu, aby koktajl był bardziej chłodny. Podawaj od razu.



  4. Arbuzowy caprese

     

    Składniki:

    • 1 arbuz, obrany i pokrojony w plastry
    • 200 g mozzarelli, pokrojonej w plastry
    • Kilka liści świeżej bazylii
    • Sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Na półmisku ułóż plastry arbuzowego i mozzarelli naprzemiennie. Posól i popieprz do smaku. Posyp liśćmi bazylii. Skrop całość octem balsamicznym i oliwą z oliwek.



  5. Grillowany arbuz z ricottą

     

    Składniki:

    • 4 plastry arbuza (ok. 2 cm grubości)
    • 200 g sera ricotta
    • Kilka listków mięty
    • Sok z 1 limonki
    • Sól i pieprz do smaku

    Posól i popieprz plastry arbuza. Grilluj je przez kilka minut z każdej strony, aż będą miały lekkie paski grillowania. Na każdy plaster arbuza nałóż łyżkę sera ricotta, posyp listkami mięty i skrop sokiem z limonki. Podawaj od razu.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz