fbpx
porady zdrowa kuchnia

Warzywa sezonowe: co warto jeść wczesną wiosną?

co warto jeść wczesną wiosną



Wiosna to czas, kiedy w sklepach pojawia się coraz więcej warzyw. O ile zima pod tym względem zdecydowanie nas nie rozpieszcza, o tyle wiosną wybór zielenin i włoszczyzny stopniowo się zwiększa. Co prawda nie mamy jeszcze takiego urodzaju jak w lecie, jednak wartość odżywcza poszczególnych produktów jest już na pewno znacznie większa. Co warto jeść wczesną wiosną? Po jakie warzywa sięgać?

Co jeść wczesną wiosną?

Natki pietruszki

Zielenina jest dostępna w zasadzie przez cały rok, jednak to właśnie wiosną zaczyna się dla niej sezon. Co to oznacza? Że właśnie w tym okresie będzie ona miała najwięcej właściwości zdrowotnych. Natka pietruszki działa moczopędnie, pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz usunąć nadmiar wody w organizmie. Jest także bogata w żelazo. Łatwo ją włączyć do diety, gdyż może stanowić składnik zup i sałatek.

Rzodkiewka

Wyobrażacie sobie wiosenne kanapki lub sałatki bez rzodkiewki? To niepozorne warzywo nieodzownie kojarzy się z wiosenną kuchnią. A trzeba dodać, że rzodkiewki mają liczne właściwości zdrowotne. Wspomagają trawienie, wykazują działanie przeciwnowotworowe, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL. No i są przepyszne!

Kliknij, aby dowiedzieć się więcej na temat właściwości rzodkiewek



Sałata masłowa

Wiosna to najlepszy czas na sałatę masłową (w szczególności druga połowa kwietnia). Zimą to warzywo jest również dostępne, jednak nie polecamy wówczas po nie sięgać, ze względu na ryzyko obecności środków chemicznych. Sałata masłowa stanowi bogate źródło błonnika, witaminy B i C oraz magnezu. Dodaj ją do sałatek lub kanapek.

Cebula dymka

Czym różni się cebula dymka od “zwykłej”? Głównie rozmiarem i smakiem. Nieco mniejsze o łagodniejszym smaku i zapachu warzywo może stanowić doskonały dodatek do wiosennych potraw. Cebula dymka wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na skórę i włosy oraz obniża ciśnienie krwi.

Szparagi

W drugiej połowie kwietnia (lub w maju w zależności od pogody) rozpoczyna się sezon na szparagi. Trwa on tylko dwa miesiące, więc warto z niego skorzystać. Szparagi są niskokaloryczne, obniżają ciśnienie krwi i stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy. Koniecznie ich spróbuj!



Kapusta włoska

Kapusta włoska to jeden z nieodłącznych składników tradycyjnego rosołu. Można ją jednak wykorzystać na wiele innych sposób (np. jako dodatek do mięs czy sałatek). Warto po nią sięgnąć ze względu na jej właściwości. Usprawnia pracę mózgu, jest źródłem magnezu, wykazuje działanie antynowotworowe. Właśnie wiosną rozpoczyna się na nią sezon.

Botwina

W drugiej połowie kwietnia rozpoczyna się sezon na botwinkę. Warzywo to zalecane jest osobom zmagającym się z niedokrwistością. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, wykazuje działania uspakajające. Ma również dobry wpływa na pracę wątroby oraz pomaga złagodzić objawy zgagi.

Co zatem warto jeść wczesną wiosną? Warzywa, w szczególności te zielne! Oczywiście powyższa lista nie zawiera wszystkich sezonowych warzyw. Wiosna bowiem to czas, kiedy przyroda budzi się do życia a lokalne warzywniaki zaczynają obfitować w nowalijki. A Wy, co najbardziej lubicie jeść o tej porze roku?

A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat warzyw i ich właściwości, sięgnij po książkę Jedz zielone Hanny Stolińskiej.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz