Dziś przypada Europejski Dzień Śniadań. Mówi się, że jest to najważniejszy posiłek, który dostarcza nam energii na początek dnia. Jeśli nie wiecie, co przyrządzić na ten poranny posiłek, spieszymy z pomocą. Poznajcie nasze pomysły na śniadanie!
3 pomysły na śniadanie
Królowa śniadań: owsianka
Jeśli myślisz, że owsianka to gęsta, niedobra breja, wymagająca stania przy kuchni i gotowania – mam dobre wieści. Ta jest bardzo smaczna i możesz ją przygotować nawet w pracy, bo potrzeba ci tylko miseczki i czajnika. Sprawdź przepis na szybką owocową owsiankę bez gotowania!
Składniki
• 4 łyżki płatków owsianych
• 1 mała garść ulubionych orzechów
• 1 łyżka masła/kremu orzechowego
• kilka łyżek jogurtu lub maślanki
• 1 łyżeczka dobrej jakości miodu
• 2 garście owoców, np. truskawek, malin, borówek lub miksu
Wykonanie
1. Płatki owsiane wsyp do miseczki i zalej wrzątkiemvz czajnika (wystarczy tyle, by je przykryć).
2. Dodaj orzechy, masło orzechowe, miód, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
3. W międzyczasie umyj (i ewentualnie pokrój) owoce.
4. Wlej do miseczki jogurt
Jeśli zamierzasz robić owsiankę w pracy, weź ze sobą słoiczek z mokrymi składnikami (masło orzechowe, miód) i pudełko z suchymi (odmierzone płatki i orzechy). Jogurt i owoce możesz kupić po drodze.
Przepis pochodzi z książki Możesz jeść normalnie! Wystarczająco dobra dieta autorstwa Agaty Lewandowskiej
Omlet z warzywami
Awokado jest bogatym źródłem steroli roślinnych. Sterole zmniejszają wchłanianie cholesterolu w układzie pokarmowym i powodują większe
wydalanie go wraz z kałem. Biorą również udział w dietoterapii powikłań chorób układu krążenia.
Składniki
• 1 całe jajko
• 2 białka
• garść rukoli
• 1/2 awokado
• kiełki (dowolne)
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• przyprawy: sól, pieprz, płatki chili
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej oliwę. Jajka wbij do miski, roztrzep je i wymieszaj z przyprawami. Wylej jajka na patelnię, smaż około minuty. Omlet powinien łatwo odchodzić i nie rozpadać się – podobnie jak naleśnik. Przewróć go na drugą stronę, smaż około minuty. Przełóż na talerz, środek omleta wypełnij warzywami. Możesz wzbogacić omlet dodając do niego tartego parmezanu – uważaj wtedy jednak z solą.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca.
Szakszuka
Składniki
• 2 jajka
• 300 g pomidorów krojonych z puszki
• 14/ papryki czerwonej
• szczypta soli
• szczypta chilli
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie
Paprykę posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż paprykę, a gdy zmięknie, dodaj pomidory i przyprawy, wymieszaj. Łyżką odgarnij sos z patelni, robiąc „dziurkę” na jajko. Wbij jajko, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 2–3 minuty, aż białko jajka się zetnie.
Podawaj z dozwolonym pieczywem.
Przepis pochodzi z książki Ból trawienia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego autorstwa Justyny Pardyki
A Wy, jakie macie pomysły na śniadanie? Co zazwyczaj jecie w ramach pierwszego posiłku dnia?
Skomentuj