fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

3 pomysły na śniadanie

pomysły na śniadanie



Dziś przypada Europejski Dzień Śniadań. Mówi się, że jest to najważniejszy posiłek, który dostarcza nam energii na początek dnia. Jeśli nie wiecie, co przyrządzić na ten poranny posiłek, spieszymy z pomocą. Poznajcie nasze pomysły na śniadanie!

3 pomysły na śniadanie

Królowa śniadań: owsianka

Jeśli myślisz, że owsianka to gęsta, niedobra breja, wymagająca stania przy kuchni i gotowania – mam dobre wieści. Ta jest bardzo smaczna i możesz ją przygotować nawet w pracy, bo potrzeba ci tylko miseczki i czajnika. Sprawdź przepis na szybką owocową owsiankę bez gotowania!

owsianka bez gotowania

Składniki

• 4 łyżki płatków owsianych
• 1 mała garść ulubionych orzechów
• 1 łyżka masła/kremu orzechowego
• kilka łyżek jogurtu lub maślanki
• 1 łyżeczka dobrej jakości miodu
• 2 garście owoców, np. truskawek, malin, borówek lub miksu

Wykonanie

1. Płatki owsiane wsyp do miseczki i zalej wrzątkiemvz czajnika (wystarczy tyle, by je przykryć).
2. Dodaj orzechy, masło orzechowe, miód, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
3. W międzyczasie umyj (i ewentualnie pokrój) owoce.
4. Wlej do miseczki jogurt

Jeśli zamierzasz robić owsiankę w pracy, weź ze sobą słoiczek z mokrymi składnikami (masło orzechowe, miód) i pudełko z suchymi (odmierzone płatki i orzechy). Jogurt i owoce możesz kupić po drodze.

 

Przepis pochodzi z książki Możesz jeść normalnie! Wystarczająco dobra dieta autorstwa Agaty Lewandowskiej

 



Omlet z warzywami

Awokado jest bogatym źródłem steroli roślinnych. Sterole zmniejszają wchłanianie cholesterolu w układzie pokarmowym i powodują większe
wydalanie go wraz z kałem. Biorą również udział w dietoterapii powikłań chorób układu krążenia.

omlet z warzywami

Składniki

• 1 całe jajko
• 2 białka
• garść rukoli
• 1/2 awokado
• kiełki (dowolne)
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• przyprawy: sól, pieprz, płatki chili

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzej oliwę. Jajka wbij do miski, roztrzep je i wymieszaj z przyprawami. Wylej jajka na patelnię, smaż około minuty. Omlet powinien łatwo odchodzić i nie rozpadać się – podobnie jak naleśnik. Przewróć go na drugą stronę, smaż około minuty. Przełóż na talerz, środek omleta wypełnij warzywami. Możesz wzbogacić omlet dodając do niego tartego parmezanu – uważaj wtedy jednak z solą.

 

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca.

 



Szakszuka

szakszuka

Składniki

• 2 jajka
• 300 g pomidorów krojonych z puszki
• 14/ papryki czerwonej
• szczypta soli
• szczypta chilli
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie

Paprykę posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż paprykę, a gdy zmięknie, dodaj pomidory i przyprawy, wymieszaj. Łyżką odgarnij sos z patelni, robiąc „dziurkę” na jajko. Wbij jajko, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 2–3 minuty, aż białko jajka się zetnie.
Podawaj z dozwolonym pieczywem.

zespół jelita drażliwego dieta

Przepis pochodzi z książki Ból trawienia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego autorstwa Justyny Pardyki

 

 

A Wy, jakie macie pomysły na śniadanie? Co zazwyczaj jecie w ramach pierwszego posiłku dnia?



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz