Grejpfrut jest owocem cytrusowym o słodko-gorzkim lub kwaśnym smaku. Po raz pierwszy pojawił się w XVIII wieku, w wyniku skrzyżowania pomelo i pomarańczy. Dziś ten owoc jest szeroko dostępny, w szczególności zimą, gdyż właśnie wtedy mamy najlepszą porę na cytrusy. Nie ulega wątpliwości, iż grejpfruty są jednymi z najzdrowszych owoców. Poznaj korzyści zdrowotne wynikające jedzenia tych cytrusów.
Wartości odżywcze
Jeden niewielki grejpfrut waży około 200 g. Taki owoc zawiera następujące składniki odżywcze:
Energia: 64 kcal
Białko: 1.3 g
Węglowodany: 16.2 g
Błonnik: 2.2 g
Żelazo: 0,2 mg
Wapń: 24 mg
Magnez: 16 mg
Fosfor: 16 mg
Potas: 278 mg
Witamina C: 68.8 mcg
Cholina: 15.4 mg
Witamina A: 92 mcg
Beta-karoten: 1100 mcg
Luteina i zeaksantyna: 12 mcg.
Zdrowie serca i ciśnienie krwi
Połączenie błonnika, potasu, likopenu, witaminy C i choliny w grejpfrutach może przyczynić się do zdrowia serca.
Zwiększenie spożycia potasu jest jednym z elementów walki z nadciśnieniem, które niesie ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Jeden niewielki grejpfrut zawiera około 6% zalecanej dziennej dawki spożycia potasu. Warto zauważyć, iż witaminy i minerały zawarte w owocach znacznie lepiej się wchłaniają niż te, które są przyjmowane w postaci leków lub suplementów diety.
Utrata masy ciała
Istnieje przekonanie, że grejpfruty pomagają w utracie zbędnych kilogramów. badania, które przeprowadzono do tej pory nie dają jednak jednoznacznych dowodów na potwierdzenie tej tezy. Niemniej jedzenie grejpfrutów może pozytywnie wpływać na obniżenie ciśnienia krwi. Nadciśnienie z kolei zwiększa ryzyko cukrzycy i otyłości. Z tego względu, w perspektywie długoterminowej, grejpfruty mogą przyczynić się do lepszej kontroli wagi i utrzymania prawidłowej masy ciała. Rola cytrusów w odchudzaniu na ten moment wciąż wymaga głębszych badań.
Cukrzyca
Grejpfrut ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że dostarcza składników odżywczych, ale nie ma znaczącego negatywnego wpływu na poziom cukru we krwi.
Zauważano także, że jedzenie grejpfruta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Cytrusy te zawierają naringinę – jeden z najważniejszych flawonoidów. Działa ona przeciwzapalnie, antyrakowo i antyseptycznie, a także przyczynia się do obniżenia cholesterolu. Istotny okazuje się również fakt, że naringina ma podobne właściwości do inhibitora, którego lekarze używają do poprawy tolerancji glukozy u osób z cukrzycą typu 2.
Nowotwory
Grejpfrut jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy , takich jak witamina C. Mogą one pomóc zwalczać powstawanie wolnych rodników, które zdaniem ekspertów powodują stanowią jedną z przyczyn powstawania nowotworów.
Mały grejpfrut może dostarczyć 68,8 mg witaminy C. Zalecane spożycie witaminy C dla dorosłych wynosi 75 mg dziennie dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn.
Należy jednak podkreślić, iż witamina C nie jest lekarstwem na raka. Może ona wspomagać leczenie lub być stosowana jako środek profilaktyczny. Stosowanie samej witaminy C nie może jednak uleczyć chorego.
Przeczytaj na ten temat więcej w naszym artykule Mity na temat raka: witamina C .
Mały grejpfrut zawiera również 2270 mikrogramów (mcg) likopenu, który jest kolejnym przeciwutleniaczem.
Odporność
Witamina C wspomaga układ odpornościowy na wiele sposobów. Spożywanie witaminy C przyczynia się do zapobiegania infekcjom, a także sprzyja ich leczeniu.
W szczególności osoby starsze, osoby z chorobami przewlekłymi oraz palacze powinni zapewnić sobie odpowiednie spożycie witaminy C. Grejpfrut może być dobrym rozwiązaniem.
Przeczytaj również o innych produktach wzmacniających odporność.
Trawienie
Grejpfrut zawiera wodę i błonnik. Ściślej mówiąc, mały grejpfrut o wadze 200 g zawiera 182 g wody i 2,2 g błonnika. Zarówno woda, jak i błonnik mogą pomóc zapobiegać zaparciom i promować regularność zdrowego przewodu pokarmowego. Dorośli powinni starać się spożywać od 28 do 33,6 g błonnika dziennie, w zależności od wieku i płci.
Istnieją również dowody sugerujące, że wysokie spożycie błonnika pokarmowego może pomóc w zapobieganiu rakowi jelita grubego.
Skóra
Witamina C odgrywa istotną rolę w tworzeniu kolagenu, głównego systemu wsparcia skóry. Witamina C może pomóc chronić przed uszkodzeniem słonecznym i starzenie. Istnieje również związek między poziomem witaminy C u danej osoby a spożyciem świeżych owoców i warzyw.
Jak włączyć grejpfruty do diety
Grejpfrut jest owocem, który można spożywać w różnej formie. Oto kilka wskazówek jak włączyć go do diety:
- Dodaj plasterki grejpfruta do sałatki podczas i dodaj orzechy, pokruszony ser i lekki ocet balsamiczny.
- Podawaj pół grejpfruta na śniadanie lub jako przystawkę.
- Wyciśnij sok grejpfrutowy, aby otrzymać orzeźwiający napój. Jeśli owoc jest zbyt kwaśny, połącz go z sokiem pomarańczowym.
- Dodaj grejpfruta do sałatki owocowej z truskawkami, ananasem, mandarynkami i winogronami.
Skomentuj