fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Domowy przepis na Pumpkin Spice

Wszyscy dobrze znają kultową dyniową kawę z amerykańskiej sieciówki. Jest to absolutny must have większości zmarzluchów, kawowych amatorów oraz osób potrafiących sprawić, że nawet jesień da się lubić. Mowa oczywiście o Pumpkin Spice Latte, czyli dyniowym latte z przyprawami korzennymi, które smakuje niezwykle szczególnie podczas jesiennych, deszczowych dni.



Ponieważ kawiarnia, o której mowa, gości w niewielu polskich miastach, a ceny sezonowych kaw nierzadko są zaporowe, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zakosztować tych dobroci w domowym zaciszu, zdrowo i zdecydowanie „po kosztach”. Wystarczy do tego dynia, cukier, przyprawy  oraz odrobina cierpliwości i chęci, bo z dynią jest dużo zabawy.

 

 

Przede wszystkim potrzebna jest dobra dynia. Wystarczy zwykła, pomarańczowa, ważne jednak, żeby była jędrna i miała zdrową skórkę. Im będzie starsza, tym mocniejszy, cięższy i bardziej intensywny smak będzie miała – w sumie o to chodzi. Z młodej dyni możemy przygotować sycącą zupę krem. Do przygotowania syropu z powodzeniem nada się starszy okaz. Do zrobienia pumpkin spice wystarczy 10 łyżek dyniowego puree lub musu. Taki mus najłatwiej przygotować piekąc dynię w piekarniku (wcześniej należy ją oczyścić, czyli wyciągnąć pestki i „dyniowe włosy”, pokroić na paski koniecznie ze skórą). 180 stopni i 40 minut powinno skutecznie zmiękczyć tę pomarańczową pannę, jednak wszystko zależy od jej wieku i rozmiarów, warto więc kontrolować to drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu należy ją trochę wystudzić, a potem wyjąć ze skóry do miseczki i zblendować.

Do pól litra wody dodajemy szklankę cukru brązowego, łyżeczkę cynamonu, 5 goździków, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki kardamonu, 10 plasterków imbiru – gotujemy wszystko około 15 minut, pamiętamy o mieszaniu – robimy syrop cukrowy. Po kwadransie dodajemy mus, dobrze mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu na kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Powstały syrop studzimy i teraz czeka nas filtrowanie. Im bardziej klarowny i czysty syrop chcemy uzyskać, tym więcej razy trzeba  będzie go przefiltrować. Warto sobie wcześniej przygotować butelkę, lejek i gazę – taki zestaw sprawdza się bardzo dobrze. Gazę tniemy na mniejsze kawałki, ponieważ dyniowy mus z cukrem, który na niej zostanie, może spowodować, że nie będziemy chcieli wykorzystać jej ponownie.

Można to zrobić raz, aby pozbyć się największych włókien i przypraw, można się pobawić w kilkukrotne filtrowanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten syrop był gęsty – w końcu ma być dyniowy! Nadaje się nie tylko do kawy, ale także do lodów waniliowych (mniam!), ciasta, herbaty. Należy przechowywać go w lodówce i maksymalnie 10 dni, choć rzadko się zdarza, aby tyle wytrzymał. Zazwyczaj znika o wiele szybciej. Wspaniale prezentuje się w warstwowym latte, do którego mleko można spienić za pomącą spieniacza elektrycznego lub parowego. Nie pozostaje nic innego, niż cieszyć się pyszną domową kawą póki jeszcze sezon trwa. Wspaniałym dodatkiem do Pumpkin Spice Latte jest typowo jesienne ciasto marchewkowe lub piernik.

Smacznego!




Lista potrzebnych składników:

10 łyżek puree z dyni

Pół litra wody

Szklanka cukru brązowego

Łyżeczka cynamonu

Pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Pół łyżeczki kardamonu

5 goździków

10 plasterków świeżego imbiru

Victoria Kozaczkiewicz

Jestem krytykiem i dziennikarzem z wykształcenia, z zawodu redaktorem, copywriterem z zamiłowania do słów. Wolne chwile spędzam w kuchni, social mediach i... w terenie. Jeśli nie siedzę przy komputerze, a w domu nie unosi się zapach świeżej zupy i pieczonego kurczaka, z pewnością można znaleźć mnie w lesie przykrytą warstwą liści, bo pasjonuje mnie birdwatching i fotografia przyrodnicza.

Skomentuj

Zostaw komentarz