fbpx
przepisy

Jabłkowe placuszki z komosą ryżową i dodatkami

Kto nie kocha smaków lata? Owoce w tym daniu występują w połączeniu z komosą ryżową, masłem orzechowym i kokosem. Pysznie, zdrowo i oczywiście słodko.



Ilość porcji: 5

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza/100g potrawy:

Energia: 209 kcal       B: 5,8 g            W: 21,8 g        T: 11,5 g               Błonnik: 5,5 g

Składniki:

  • komosa ryżowa, biała – 120 g
  • mleczko kokosowe – 100 ml
  • jajko – 1 sztuka
  • masło orzechowe – 3 łyżeczki
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • jabłko – 1 szt.
  • nasiona chia – 3 łyżki
  • mąka gryczana – 2 łyżki
  • cynamon mielony – 1 łyżeczka
  • miód pszczeli – 1 łyżka
  • płatki kokosa – 4 łyżki
  • maliny – 150 g




Komosę ryżową przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, przełóż do garnka z grubym dnem i ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. W misce wymieszaj ugotowaną komosę z mlekiem kokosowym, jajkiem, masłem orzechowym, wiórkami kokosowymi, nasionami chia i mąką gryczaną. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłko, cynamon i miód do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Masę odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smaż placki z dwóch stron do zrumienienia skórki. Podawaj udekorowane świeżymi malinami i płatkami kokosa.

Więcej przepisów znajdziecie w książce Kaszoterapia.

Anna Kowalczyk

Ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Współautorka książek "Kaszoterapia. Nasza Kasza inspiruje" oraz "S.O.S dla tarczycy. Dieta w Hashimoto". Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl

Skomentuj

Zostaw komentarz