fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Gulasz afrykański z masłem orzechowym



Szukasz pomysłu na zdrowy i pyszny obiad? Dodatkowo musisz szczególnie uważać na to co jesz, ze względu na problemy zdrowotne? Sprawdź przepis na gulasz afrykański! To danie posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom, a przy tym stanowi zdrową propozycję dla osób zmagających się z IO lub cukrzycą.

Składniki

• 50 g ryżu brązowego lub kaszy (np. jęczmiennej, gryczanej, pęczak),
• 100 g pomidorów z puszki lub kartonu,
• 100 ml wody,
• 50 g ciecierzycy konserwowej,
• 50 g papryki,
• 50 g cebuli,
• 5 g czosnku,
• 30 g masła orzechowego,
• sól i pieprz,
• kurkuma i garam masala,
• 5 g oleju rzepakowego do smażenia.

Sposób przygotowania

Cebulę zeszklić z czosnkiem, dodać pozostałe warzywa, wodę i pomidory. Dusić, doprawić masłem orzechowym i przyprawami, połączyć z ciecierzycą. Podawać z kaszą/ryżem.

Przepis na gulasz afrykański pochodzi z książki Ach, ten cukier. Odżywianie w cukrzycy, insulinooporności i otyłości Anny Reguły.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz