fbpx
mity żywieniowe_baner
diety porady zdrowa kuchnia

Które owoce są najlepsze dla zdrowia, a których lepiej unikać?

Powszechnie uważa się, że jedzenie owoców jest zdrowe. Może się jednak okazać, ze  niektóre osoby ze względów zdrowotnych powinny unikać określonych owoców. Z kolei z innych będą czerpali korzyści zdrowotne.

Owoce zawierają składniki odżywcze, których może brakować w przeciętnej diecie, a także inne korzystne związki roślinne, takie jak różne przeciwutleniacze .

W przypadku osób, które stosują określone diety, niektóre owoce mogą by postrzegane jako niezdrowe. 



Dlaczego trzeba uważań na niektóre owoce?

Chociaż owoce są na ogół zdrowym składnikiem każdej diety, istnieją pewne czynniki, które mogą sprawić, że niektóre owoce będą niezdrowe według indywidualnych standardów danej osoby, w oparciu o wszelkie warunki zdrowotne, ograniczenia dietetyczne lub cele związane z utratą wagi.

Na przykład niektóre osoby stosujące dietę niskowęglowodanową lub ketogenną mogą ograniczyć spożycie owoców.

Wysoki indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który obrazuje szybkość podnoszenia się cukru we krwi po spożyciu określonego posiłku.

Pokarmy o wyższym wskaźniku IG wpływają bardziej na poziom cukru we krwi po spożyciu, więc mogą nie być najzdrowszą opcją dla osób, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi, takich jak osoby z cukrzycą.

Cukier

Nawet pomijając wyniki IG, niektórzy mogą chcieć ograniczyć wyższe źródła cukru w ​​swojej diecie.

Ogólnie rzecz biorąc, owoce są bogatym źródłem cukrów w diecie. Ten dodatkowy cukier może spowodować, że dana osoba będzie jeść więcej kalorii, niż zamierzała.

Dla innych sam cukier może być tym, czego chcą uniknąć.

Tłuszcze

Niektórzy ludzie mogą również chcieć wyeliminować niektóre owoce ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.

Owoce takie jak awokado i kokos są naturalnie bogate w tłuszcze. Osoby stosujące dietę niskotłuszczową mogą nie uważać tych owoców za zdrowe lub mogą chcieć uniknąć dodatkowych kalorii pochodzących z tłuszczu, które mają te owoce.



Które owoce są “mniej zdrowe”?

Należy pamiętać, że większość owoców jest zdrowa, gdy jemy je z umiarem i w ramach zbilansowanej diety. Żadne owoce nie są same w sobie naprawdę niezdrowe.

Jednak niektórzy mogą po prostu nie chcieć jeść pewnych owoców ze względu na ich wyższy poziom cukru, tłuszczu lub kalorii, co może kolidować z ich celami odchudzania, obecną dietą lub ograniczeniami dietetycznymi.

Inni, na przykład chorzy na cukrzycę lub alergie, muszą ściśle kontrolować spożycie niektórych owoców ze względów zdrowotnych.

W poniższych sekcjach przyjrzymy się niektórym owocom, które z różnych względów mogą być postrzegane jako szkodliwe.

Banany

Banany zawierają wiele ważnych składników odżywczych. Zawiera jednak także stosunkowo dużo węglowodanów i tłuszczu.

Jeden banan zawiera:

  • 112 kalorii,
  • 1,37 g (g) białka,
  • 0,42 g tłuszczu,
  • 28,8 g węglowodanów,
  • 3,28 g błonnika,
  • 15,4 g cukru.

Zawiera również następujące witaminy i minerały:

  • 451 mg potasu,
  • 34 mg magnezu,
  • 11 mg witaminy C,
  • 0,46 mg witaminy B6.

Mango

Mango jest bogate w witaminy. Zwiera jednak także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi, więc niektórzy powiini unikać tego owocu.

Jedna filiżanka mango zawiera:

  • 99 kalorii,
  • 1,35 g białka,
  • 0,63 g tłuszczu,
  • 24,7 g węglowodanów,
  • 2,64 g błonnika,
  • 22,5 g cukru.

Zawiera również następujące witaminy i minerały:

  • 277 mg potasu,
  • 89,1 mcg witaminy A,
  • 60,1 mg witaminy C,
  • 0,2 mg witaminy B6.

Wiśnie

Wiśnie są bogate w przeciwutleniacze i ważne składniki odżywcze. Jednak mają też dużo cukru na porcję i mało błonnika, aby to zrównoważyć. 

Jedna filiżanka  zawiera:

  • 94,5 kalorii,
  • 1,59 g białka,
  • 0,3 g tłuszczu,
  • 24 g węglowodanów,
  • 3,15 g błonnika,
  • 19,2 g cukru.

Zawiera również następujące witaminy i minerały:

  • 0,54 g żelaza,
  • 19,5 mg wapnia,
  • 10,5 mg witaminy C.



Orzech kokosowy

Kokos jest bardzo bogaty w tłuszcz, więc może nie być odpowiednim produktem dla osób, które chcą zmniejszyć spożycie tłuszczu lub kalorii.

Jedna filiżanka świeżego kokosa zawiera:

  • 301 kalorii,
  • 2,83 g białka,
  • 28,5 g tłuszczu,
  • 12,9 g węglowodanów,
  • 7,65 g błonnika,
  • 5,3 g cukru.

Zawiera również następujące witaminy i minerały:

  • 11,9 mg wapnia,
  • 303 mg potasu,
  • 27,2 mg magnezu,
  • 2,8 mg witaminy C,
  • 8,58 mcg selenu,
  • 2,07 mg żelaza.

Winogrona

Winogrona zawierają ważne witaminy i przeciwutleniacze. Jednak są one również bogate w cukry i mają mało błonnika.

Jedna filiżanka winogron zawiera:

  • 104 kalorie,
  • 1,08 g białka,
  • 0,24 g tłuszczu,
  • 27,2 g węglowodanów,
  • 1,35 g błonnika,
  • 23,2 g cukru.

Zawiera również następujące witaminy i minerały:

  • 286 mg potasu,
  • 4,8 mg witaminy C.

Suszone owoce

Z suszonych owoców usunięto całą wodę.

Rezultatem jest mniejsza, bardziej odżywcza wersja owocu. Są one zwykle słodsze i mniejsze niż ich całe owoce, co może ułatwić ich przejadanie się. Dlatego też dla osób, które obserwują spożycie kalorii lub cukru, suszone owoce mogą nie być dobrym wyborem.



Jakie owoce warto jeść?

Termin “niezdrowe owoce” może odnosić się do równowagi między cukrami i błonnikiem, zawartością tłuszczu lub węglowodanów w owocach lub innymi czynnikami, takimi jak poziom witamin lub przeciwutleniaczy w owocach.

Z tej perspektywy mogą istnieć owoce, które są preferowane dla niektórych osób i dla niektórych diet.

Jagody

Wiele jagód ma zazwyczaj niższą zawartość cukru niż inne owoce i zawiera korzystny błonnik i witaminy. Jagody mają również wyższy poziom fitochemikaliów i przeciwutleniaczy, które mogą wspierać ogólny stan zdrowia.



Jabłka

Jabłka są bogate w wodę i zdrowy błonnik, który może być bardziej sycący niż niektóre inne opcje, ale nie jest zbyt kaloryczny. Dostarczają także organizmowi ważnych przeciwutleniaczy.

Jedno duże jabłko zawiera:

  • 126 kalorii,
  • 0,63 g białka,
  • 0,41 g tłuszczu,
  • 33,4 g węglowodanów,
  • 5,81 g błonnika,
  • 25,1 g cukru.

Zawiera również następujące witaminy i minerały:

  • 14,5 mg wapnia,
  • 259 mg potasu,
  • 12,1 mg magnezu,
  • 11,1 mg witaminy C,
  • 65,3 mcg beta-karotenu.

Grejpfrut

Grejpfrut jest niskokaloryczny i bogaty w składniki odżywcze, w tym wiele pomocnych przeciwutleniaczy.

Jedna filiżanka grejpfruta zawiera:

  • 75,6 kalorii,
  • 1,39 g białka,
  • 0,25 g tłuszczu,
  • 19,2 g węglowodanów,
  • 2,88 g błonnika,
  • 12,4 g cukru.

Zawiera również następujące witaminy i minerały:

  • 39,6 mg wapnia,
  • 243 mg potasu,
  • 16,2 mg magnezu,
  • 56,2 mg witaminy C,
  • 104 mcg witaminy A.

 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz