fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Owsianka makowa panienka

owsianka makowa



Mak znajduje się na szczycie wszystkich zestawień zawartości wapnia w produktach spożywczych. W 100 g znajduje się aż 1266 mg wapnia. Aby wapń  maku był dobrze przyswaja, musi być poddany odpowiedniej obróbce termicznej zmiękczającej ziarno. Zajadając się makowymi przysmakami, trzeba jednak pamiętać o umiarze, gdyż mak jest ciężkostrawny. Owsianka makowa to idealny pomysł na zdrowy początek dnia, szczególnie, gdy trzeba iść do szkoły 😉

Owsianka makowa panienka

Składniki

  • 4 łyżki owsianych płatków bezglutenowych
  • 300 ml napoju kokosowego lub mleka
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

Płatki owsiane z dodatkiem maku ugotuj na mleku lub napoju kokosowym. Po ugotowaniu płatków dodaj do nich startą skórkę z pomarańczy i miód. Miód możesz zastąpić syropem klonowym lub rozgniecionym bananem.

 

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca.

 

 



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz