Fragment książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łuksza Chajca
Kasze są produktami otrzymywanymi ze specjalnego przerobu oczyszczonego ziarna zbożowego. Można je przygotowywać na słodko i wytrawnie.
Ze względu na dość dużą zawartość węglowodanów, szczególnie skrobi, są one dobrym źródłem energii przy niskiej zawartości tłuszczu. Kasze, podobnie jak wszystkie produkty zbożowe, są bogatym naturalnym źródłem makro- oraz mikroelementów, a także błonnika. Nierozpuszczalna frakcja błonnika pobudza perystaltykę jelit, ma zdolność wiązania wtórnych kwasów żółciowych i wody. Natomiast rozpuszczalny błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi i poposiłkową glikemię, zmniejsza ryzyko zachorowań na niedokrwienną chorobę serca. Błonnik ma pozytywny wpływ na komórki nabłonkowe jelita grubego, jak również podnosi odporność organizmu. Obecność w składzie kasz witamin z grupy B wspaniale reguluje pracę układu nerwowego. Kasze są również bogate w związki biologicznie aktywne z grupy flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających, wykazujących pozytywny wpływ na odporność i pracę mięśnia sercowego. Warto jeść różne kasze, nie trzymać się tylko jednej, urozmaicać. Polecamy różne rodzaje kasz, a przede wszystkim: kaszę jaglaną, gryczaną, jęczmienną (pęczak, perłową, wiejską), owsianą, bulgur, kuskus, mannę. Ale każda jest wyjątkowa, każda ma coś, czego nie ma druga. Przykładowo:
• Kasze gryczane zawierają więcej magnezu niż kasze jęczmienne, natomiast kasze jęczmienne zawierają więcej sodu niż kasze gryczane.
• Kasze jęczmienne w porównaniu do innych kasz zawierają najwięcej witaminy K, która uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, a także uszczelnia naczynia krwionośne.
• Kasza gryczana zawiera spore ilości cynku, który warunkuje prawidłową odpowiedź immunologiczną oraz zmniejsza ryzyko zapadalności na infekcje.
• Kasza owsiana w porównaniu z innymi kaszami zawiera najwięcej związków o charakterze przeciwutleniaczy i może stanowić pod tym względem konkurencję dla owoców i warzyw.
• Kasza jaglana zawiera żelazo (żadna inna kasza nie zawiera tyle żelaza, co kasza jaglana) oraz krzemionkę korzystnie wpływającą na stawy, skórę, paznokcie i włosy oraz naczynia krwionośne. Ciepła kasza jaglana na śniadanie to jeden z najlepszych pomysłów na wsparcie naszego układu immunologicznego w walce z atakującymi nas patogenami.
• Kasza manna jako jedyna z kasz zawiera dużą ilość jodu.
Skomentuj