fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Puszysty omlet z warzywami



Składniki:

  • jajka – 2 sztuki rozmiaru M (100g)
  • mąka pszenna – 2 łyżki (25g)
  • sól morska – szczypta
  • czarny pieprz – szczypta
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę – 1/4 sztuki (30g)
  • papryka zielona pokrojona w kostkę – 1/4 sztuki (30g)
  • por (biała część) pokrojona w prążki – kawałek 5 cm (30g)
  • pomidor (np. czekoladowy)pokrojony w kostkę – mała sztuka (130g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżka (10g)
  • dowolne, lubiane przyprawy



Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj niewielką ilość wody, cebulę i lekko podduś. Następnie wsyp resztę warzyw i całość wymieszaj, duś kilka minut. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia.
  2. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w osobnej misce na sztywną pianę z dodatkiem soli.
  3. Do ubitych białek dodaj żółtka, uduszone warzywa i delikatnie wymieszaj. Wszystko wyłóż na patelnię, smaż z obu stron przez ok 2 minuty (aż się lekko zarumieni).
  4. Omlet podawaj na ciepło, posypany dowolną zieleniną.

Przepis pochodzi z książki Mileny Nosek Otyłość brzuszna



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz