fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Szparagi zapiekane w szynce Serrano podane z jajkiem poche



Składniki:

  • szparagi zielone – 500 g
  • szynka Serrano – 200g
  • ocet winny – 50 ml
  • wrzątek 500 ml
  • jaja z wolnego wybiegu – 2 sztuki
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz – 2 szczypty



Sposób przygotowania:

Krok 1: Szparagi umyj, obierz i usuń zdrewniałe końcówki. Każdy ze szparagów zwiń w plasterek szynki. Jeśli trafiły ci się młode, cienkie okazy szparagów, wygodniej będzie zawijać po 2 – 3 sztuki.

Krok 2: Piekarnik nagrzej do 180°C, a następnie szparagi ułóż na blaszce i piecz przez 10 minut.

Krok 3: W niewielkim wysokim rondlu zagotuj wodę z octem i solą, zmniejsz ogień, by wrzątek delikatnie mrugał, a następnie wbijaj do wody z octem jaja, każde osobno. Zachowaj ostrożność, by w trakcie wbijania nie uszkodzić żółtek. Po trzech minutach gotowania zewnętrzna powłoka jaja jest ścięta, żółtko natomiast płynne. Ostrożnie wyłów jaja łyżką lub małym sitkiem i ułóż na szparagach.

Krok 4: Posyp grubo zmielonym pieprzem i udekoruj świeżym tymiankiem.

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz