fbpx
porady zdrowa kuchnia

Właściwości zdrowotne jabłek, o których nie miałeś pojęcia

właściwości zdrowotne jabłek



Dziś przypada Światowy Dzień Jabłka. Jest to dobra okazja, aby pokazać, jak wiele korzyści zdrowotnych niesie ze sobą regularne spożywanie tych owoców. Warto podkreślić, iż jabłka dostępne są w zasadzie przez cały rok, jednak najlepiej smakują jesienią. Poznajcie zatem właściwości zdrowotne jabłek i jedzcie je na zdrowie!

Wspomagają odchudzanie

Jabłka są owocami niskokalorycznymi. Oprócz tego stanowią bogate źródło błonnika, a także zawierają dużo wody. Cechy te sprawiają, iż spożywanie ich daje poczucie sytości. Dzięki temu łatwiej nam zapanować nad swoim apetytem i pochłaniamy mniej kalorii. Warto dodać również, iż jabłka bogate są w polifenole, które przyczyniają się do zwalczani otyłości.

Poprawiają kondycję serca

Właściwości zdrowotne jabłek wiążą się także z układem krążenia. Owoce te zawierają tzw. rozpuszczalny błonnik, który z kolei przyczynia się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu we krwi. W kwestii zdrowia układu krążenia istotne okazują się także wspomniane już wyżej polifenole, gdyż mogą one obniżyć ciśnie krwi.



Zmniejszają ryzyko cukrzycy

Jabłka zwierają kwercytynę i florydynę – przeciwutleniacze, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Działanie przeciwzapalne kwercetyny może zmniejszać insulinooporność,  któa z kolei stanowi duży czynnik ryzyka wystąpienia cukrzycy. Tymczasem uważa się, że floryzyna zmniejsza wchłanianie się cukru w ​​jelitach, przyczyniając się do zmniejszenia obciążenia cukrem we krwi, a tym samym do zmniejszenia ryzyka cukrzycy.

Poprawiają zdrowie jelit

Jabłka zawierają pektynę, rodzaj błonnika, który działa jak prebiotyk. Oznacza to, że odżywia mikrobiotę jelitową, czyli dobre bakterie w jelitach. Błonnik pokarmowy nie może być trawiony, zatem pektyna dociera do okrężnicy w stanie nienaruszonym, promując wzrost dobrych bakterii. Szczególnie poprawia stosunek Bacteriodetes do Firmicutes , dwóch głównych rodzajów bakterii w jelitach.



Działają przeciwnowotworowo

Polifenole zawarte w jabłkach zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworowych. Dzięki temu regularne spożywanie tych owoców może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory (np. płuc, piersi, czy przewodu pokarmowego).

Kto powinien uważać na jabłka?

Jak widać, jabłka przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Niestety, tak jak niemal każdy produkt spożywczy, tak i jabłka nie służą każdemu. Na owoce te powinny uważać w szczególności osoby borykające się z zespołem jelita drażliwego. Zawarte w jabłkach cukry proste mogą podrażniać ściany żołądka, co z kolei skutkuje uciążliwymi dolegliwościami gastrycznymi.

Warto również dodać, iż w spożywaniu jabłek należy zachować umiar. Zbyt duża ilość zjedzonych owoców może skutkować wzdęciami i bólami brzucha. Dzieje się tak z powodu fermentacji, jaka zachodzi po spożyciu owocu. Nie zaleca się jedzenia więcej niż 3 jabłek dziennie.

Sprawdź tez przepisy na jabłko pieczone z orzechami!



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz