fbpx
zdrowa kuchnia zioła

11 jadalnych kwiatów i ich korzyści zdrowotne



Chyba każdy lubi dostawać bukiet kwiatów w prezencie. Taki prezent cieszy oko dekorując nasze mieszkanie. Czy wiesz jednak, że niektóre kwiaty pełnią nie tylko funkcję estetyczną, ale można je jeść?

Jadalne kwiaty są używane w wielu różnych stylach kulinarnych i można je znaleźć w menu restauracji niemal na całym świecie.

Nie wszystkie kwiaty są bezpieczne do jedzenia, ale te, które są mogą zaoferować swój wyjątkowy smak i kolor wielu daniom. Można jedodawać do sałatek, sosów, napojów i przystawek. Niektóre z nich mogą nawet mieć pewne korzyści zdrowotne.

Oto 11 jadalnych kwiatów o potencjalnych korzyściach zdrowotnych.

1. Hibiskus

Rośliny hibiskusa wytwarzają duże, ozdobne kwiaty, które zazwyczaj rosną w klimacie tropikalnym i subtropikalnym na całym świecie. Istnieją setki gatunków hibiskusa, ale najbardziej popularna odmiana jadalna znana jest jako roselle lub hibiscus sabdariffa.

Kwiaty hibiskusa mogą mieć nawet 15 cm średnicy i występują w szerokiej gamie kolorów – w tym w kolorze czerwonym, białym, żółtym i różnych odcieniach różu.

Hibiskus, choć czasami uprawiany do celów ściśle ozdobnych, jest również znany ze swoich kulinarnych i leczniczych zastosowań. Możesz jeść kwiat prosto z rośliny, ale zwykle używa się go do herbaty, przypraw, dżemu lub sałatek.

Wiele kultur pije herbatę z hibiskusa ze względu na jej właściwości lecznicze. Niektóre badania wskazują, że hibiskus może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, chociaż potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób hibiskus może wspierać zdrowie serca.

Herbata z tego kwiatu jest jasnoczerwona i ma cierpki, nieco kwaśny smak. Napój może być podawany na gorąco, ale jest szczególnie orzeźwiający z lodem w gorący letni dzień.

2. Mniszek lekarski

Mlecze są najbardziej znane jako uparte chwasty ogrodowe. Jednak zdarza się, że pojawiają się w kuchni jako bardzo pożywny jadalny kwiat.

Mlecze mają małe kwiaty – średnica około 1-1,5 cala (2–4 cm) – z wieloma drobnymi, jasnożółtymi płatkami. Dostarczają różnych związków roślinnych, o których wiadomo, że mają silne właściwości przeciwutleniające.

Co ciekawe, kwiaty nie są jedyną częścią mniszka lekarskiego, którą można zjeść. W każdą część tego tak zwanego chwastu można konsumować – w tym jego korzenie, łodygi i liście.



Istnieją nieograniczone możliwości jedzenia mniszka lekarskiego. Kwiaty można jeść na surowo, samodzielnie lub wrzucić do sałatki. Mogą być panierowane i smażone lub używane do produkcji konfitur i nalewek.

Korzenie są często stosowane w herbatkach, podczas gdy zieloną część można spożywać na surowo jako sałatkę lub dodatek do kanapek. Można je również gotować w gulaszach, zapiekankach lub innych potrawach, które wymagają zastosowania obfitości warzyw.

3. Lawenda

Lawenda jest  kwiatowym ziołem pierwotnie uprawianym w częściach północnej Afryki i Morza Śródziemnego. Fioletowe kwiaty są bardzo małe, ale występują obficie.

Lawenda jest prawdopodobnie najbardziej znana z charakterystycznego zapachu, który jest doceniany za uspokajające właściwości.

Połączenie koloru i aromatu sprawia, że lawenda jest szczególnie pożądanym dodatkiem do różnorodnych produktów spożywczych, w tym wypieków, syropów, likierów, herbat ziołowych, suchych przypraw i mieszanek ziołowych.

Jej smak dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i pikantnymi składnikami. Świetnie dogaduje się z takimi składnikami jak cytrusy, jagody, rozmaryn, szałwia, tymianek i czekolada.

Podczas gotowania z lawendą najlepiej zacząć od małej ilości i powoli zwiększać, aż osiągniesz pożądany smak, ponieważ bardzo łatwo można przedobrzyć i osiągnąć zbyt intensywny aromat.

4. Wiciokrzew

Istnieje prawie 200 gatunków wiciokrzewu, ale najpopularniejsze są jego odmiany japońskie i drzewne. Pachnące kwiaty, zazwyczaj jasnożółte lub białe, utrzymują nektar, który można zjeść prosto z kwiatu.

Wiciokrzew od wieków był kluczowy dla tradycyjnej medycyny chińskiej.

Kwiaty i ich ekstrakty są spożywane lub nakładane na skórę w celu leczenia różnych stanów zapalnych. Jednak jego skuteczność jako terapii leczniczej dla ludzi pozostaje naukowo nieudowodniona.

W świecie kulinarnym wiciokrzew jest najczęściej używany do produkcji herbaty lub pachnącego, aromatycznego syropu.

Możesz użyć syropu do osłodzenia mrożonej herbaty, lemoniady, jogurtu i sorbetu lub jako zamiennik cukru w szybkich przepisach.

Podczas gdy kwiat wiciokrzewu i jego nektar są całkowicie bezpieczne do jedzenia, zauważ, że jagody niektórych odmian mogą być toksyczne w przypadku spożycia w dużych ilościach.

5. Nasturcja

Jest ulubionym składnikiem kulinarnym ze względu na jaskrawe, kolorowe kwiaty i wyjątkowy, pikantny smak.

Zarówno liście, jak i kwiaty nasturcji są jadalne i mogą być spożywane gotowane lub surowe. Charakteryzują się pieprznym, lekko pikantnym profilem smakowym, choć same kwiaty są łagodniejsze niż liście.

Kwiaty w kształcie lejka są zazwyczaj jasne pomarańczowe, czerwone lub żółte. Stanowią piękną ozdobę dla ciast, ciast i sałatek.

Liście są okrągłe i przypominają małe płatki lilii. Są na tyle delikatne, że można je wykorzystać jako sałatki lub zblendować na pesto.

Nasturcja to nie tylko wszechstronny i przyciągający wzrok składnik, ale także pożywny – zawierający wiele minerałów i prozdrowotnych związków o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.

6. Ogórecznik

Ogórecznik lub gwiaździsty kwiat to zioło, które wytwarza delikatne kwiaty w kształcie gwiazdy. Kwiaty są zazwyczaj niebieskie, ale mogą być również białe lub różowe.

W ziołolecznictwie ogórecznik stosuje się w leczeniu drobnych dolegliwości, takich jak ból gardła lub kaszel. Jednak badania na ludziach potwierdzające jego skuteczność jako terapii medycznej są znikome.



W kuchni nie brakuje sposobów na użycie ogórecznika, ponieważ zarówno kwiaty, jak i liście są jadalne. Kwiaty są często opisywane jako o lekko słodkim smaku przypominającym ogórek i miód.

Kwiaty mogą być spożywane świeże w sałatce lub jako dodatek do deserów i koktajli – mogą być gotowane i dodawane do zup, sosów lub nadziewanych makaronów. Ogórecznik może być również podawany jako samodzielny dodatek do warzyw.

7. Portulaka

Jest soczysta, wytwarza drobne, żółte kwiaty i gęste, mięsiste liście – oba są jadalne i można je jeść gotowane lub surowe.

Historycznie portulaka uważano za nie bardziej wartościową niż chwast ogrodowy. Jednak ostatnio ta mała roślina zyskała na popularności ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych.

Jest wypełniony witaminami, minerałami i przeciwutleniaczami, ale jego największym roszczeniem do sławy żywieniowej jest zawartość tłuszczu omega-3. Portulaka dostarcza więcej kwasów omega-3 niż prawie każde inne warzywo tego rodzaju.

Kwiaty i liście portulaki można podawać na surowo w wielu sałatkach i kanapkach. Mogą być również smażone lub gotowane na parze z innymi warzywami jako przystawka lub dodawane do ulubionych zup. Możesz nawet rozważyć wypróbowanie tej rośliny smażonej.

8. Róża

Istnieje ponad 150 gatunków róż dostępnych w niemal każdym możliwym rozmiarze i kolorze. Najlepsze jest to, że są wszystkie są jadalne. Jednak nie wszystkie róże  smakują tak samo.

Dobrą zasadą wyboru aromatycznej róży jest to, że jeśli pachnie przyjemnie, prawdopodobnie też będzie dobrze smakowała . Jada się same płatki.

Mają bardzo aromatyczny, kwiatowy i lekko słodki smak.

Mogą być spożywane na surowo, mieszane z różnymi owocowymi lub zielonymi sałatkami lub suszone i dodawane do muesli czy mieszanek ziół.

Świeże płatki róż mogą być również tłuczone i dodawane do cieczy, aby stworzyć napary o różowym zapachu, konfitury i galaretki. Posiekane płatki róż dodane do cukru lub masła nadają unikalny charakter innym, zwyczajnym składnikom.

Podobnie jak wiele innych jadalnych kwiatów, róże mogą oferować korzyści zdrowotne. Niektóre badania sugerują, że niektóre związki w różach mogą odgrywać rolę w zmniejszaniu stanów lękowych i ułatwianiu odprężenia się.

9. Kwiat cukinii

Jeśli kiedykolwiek uprawiałeś cukinię w swoim ogrodzie, prawdopodobnie wiesz troszkę o ich delikatnych kwiatach. Jednakże możesz nie wiedzieć, że te kwiaty są tak samo jadalne jak sama cukinia.

Kwiaty cukinii są jasnożółte o długim, zaokrąglonym kształcie dzwonka.

Te kwiaty mogą być spożywane na surowo jako dodatek lub posiekane i dodawane do sałatek. Jeśli czujesz się w nastroju na eksperymenty, kolejną smaczną opcją jest nadziewanie kwiatów ziołowymi serami i smażenie lub pieczenie, aż delikatne płatki staną się chrupiące.

Nie musisz poświęcać swoich zbiorów, aby cieszyć się jedzeniem kwiatów. Tylko żeńskie kwiaty mogą zamienić się w cukinię, więc trzymaj się jedzenia męskich kwiatów, aby zapewnić sobie udane zbiory.

Męskie kwiaty mają długą, cienką łodygę i zazwyczaj rosną wokół zewnętrznych krawędzi rośliny. Kobiece kwiaty mają tendencję do zbliżania się do środka rośliny.



10. Bratki

Bratki są całkiem przyjemne do jedzenia.

Mają małe kwiaty o średnicy około 2–3 cali (5–8 cm). Można je dostać w wielu kolorach, ale najczęściej występują barwy fioletu, błękitu i żółci. Mają pięć nakładających się płatków z ciemnym obszarem pośrodku przypominającym plamę atramentu.

Zazwyczaj bratki mają łagodny, świeży i lekko kwiatowy smak – choć istnieje pewne zróżnicowanie smakowe w zależności od rodzaju.

Ponieważ bratki mogą mieć tak wiele wariantów kolorystycznych, stanowią doskonały dekoracyjny dodatek do deserów, takich jak ciasta, ciastka i ciasteczka.

Bratki można też drobno posiekać i dodać do prostej zielonej sałatki w celu uzyskania większej ilości kolorów i tekstury.

Oprócz tego, że stanowią wyjątkowy dodatek do posiłku, bratki są również bogatym źródłem kilku silnych związków roślinnych, o których wiadomo, że mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

11. Rumianek

Rumianek jest kwiatowym ziołem stosowanym w kuchni i tradycyjnej medycynie od wieków.

Rumianek jest często spożywany w celu zmniejszenia lęku i poprawy jakości snu.

Kwiaty bardzo przypominają stokrotki, choć są znacznie mniejsze. Nadają one lekko słodki, ziemisty smak potrawom, w których są gotowane.

Większość przepisów wymaga podgrzania kwiatów w płynie, aby wydobyć ich smaki i związki bioaktywne. Liście i kwiaty są zwykle najpierw suszone, ale mogą być używane świeże.

Podczas gdy najczęściej używane są do herbaty rumiankowej, kwiaty mogą być również wykorzystywane na syropy lub inne napary oraz do wypieków, koktajli lub deserów.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz