fbpx
zdrowa kuchnia

7 imponujących korzyści zdrowotnych wiśni i czereśni, o których nie mieliście pojęcia!

Wiśnie są jednym z najbardziej lubianych letnich owoców i to nie bez powodu! Są nie tylko smaczne, ale także wypakowane w witaminy, minerały i związki roślinne o silnym wpływie na zdrowie.

Oto 7 imponujących korzyści zdrowotnych wiśni.

1. Ładunek składników odżywczych!

Wiśnie to małe owoce pestkowe, które występują w różnych kolorach i smakach. Istnieją dwie główne kategorie – wiśnia pospolita i wiśnia dzika –  powszechnie znana jako czereśnia (Prunus cerasus L. i Prunus avium L.).

Ich kolory mogą się wahać od żółtego do głębokiego czarno-czerwonego.

Wszystkie odmiany są wysoce odżywcze i zawierają błonnik, witaminy i minerały.

Jedna filiżanka (154 gramy) surowych wiśni zapewnia:

Kalorie: 97
Białko: 2 gramy
Węglowodany: 25 gramów
Błonnik: 3 gramy
Witamina C: 18% zalecanego dziennego spożycia
Potas: 10% zalecanego dziennego spożycia
Miedź: 5% zalecanego dziennego spożycia
Mangan: 5% zalecanego dziennego spożycia

Te składniki odżywcze, a zwłaszcza błonnik, witamina C i potas, wpływają na zdrowie na wiele sposobów.

Witamina C jest niezbędna do utrzymania układu odpornościowego i zdrowia skóry, podczas gdy potas jest potrzebny do prawidłowych skurczy mięśni, funkcji nerwów, regulacji ciśnienia krwi i wielu innych istotnych procesów fizycznych.

Wiśnie są również dobrym źródłem błonnika, który pomaga utrzymać zdrowy układ trawienny, zasilając korzystne bakterie jelitowe i promując regulować perystaltykę jelit.

Dodatkowo dostarczają witaminy z grupy B, manganu, miedzi, magnezu i witaminy K.



2. Bogactwo przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych

Wysokie stężenie związków roślinnych w wiśniach może być odpowiedzialne za wiele korzyści zdrowotnych tego owocu.

Chociaż ich ilość i rodzaj mogą się różnić w zależności od odmiany, wszystkie wiśnie są wyposażone w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne. Ich wysoka zawartość może pomóc w zwalczaniu stresu oksydacyjnego, który jest związany z wieloma chorobami przewlekłymi i przedwczesnym starzeniem się.

Badania wykazały, że jedzenie wiśni skutecznie zmniejszyło stan zapalny.

Wiśnie są szczególnie bogate w polifenole, dużą grupę chemikaliów roślinnych, które pomagają zwalczać uszkodzenia komórek, zmniejszają stany zapalne i wpływają na ogólny stan zdrowia.

Dowiedziono, że diety bogate w polifenole mogą chronić przed wieloma przewlekłymi chorobami, w tym chorobami serca, cukrzycą i niektórymi nowotworami.

Te owoce pestkowe zawierają również pigmenty karotenoidowe, takie jak beta-karoten i witamina C, które mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

3. Przyspieszają regenerację po intensywnym wysiłku

Badania pokazują, że związki przeciwzapalne i przeciwutleniające w wiśniach mogą pomóc w łagodzeniu wywołanego wysiłkiem bólu mięśni, uszkodzeń i stanów zapalnych.

Wiśnie i ich sok wydają się być bardziej skuteczne niż czereśnie, choć obie mogą pomóc zmęczonym sportowcom.

Stwierdzono, że sok z wiśni i koncentrat przyspieszają regenerację mięśni, zmniejszają bóle mięśni wywołane wysiłkiem i zapobiegają utracie siły u sportowców wytrzymałościowych, takich jak rowerzyści i maratończycy.

Ponadto niektóre dowody sugerują, że produkty z wiśni mogą poprawić wydajność ćwiczeń.

Badanie przeprowadzone na 27 biegaczach wytrzymałościowych wykazało, że ci, którzy spożywali 480 mg sproszkowanych wiśni codziennie przez 10 dni przed półmaratonem, mieli średnio 13% lepszy czas wyścigu i odczuwali mniejszy ból mięśni niż grupa kontrolna.

Chociaż większość badań analizujących powiązania między wiśniami a ćwiczeniami angażuje wyszkolonych sportowców, sok z wiśni może przynieść korzyści również nie-sportowcom.

Badanie z udziałem 20 aktywnych kobiet wykazało, że osoby, które wypiły 60 ml soku wiśniowego dwa razy dziennie przez 8 dni szybciej odzyskały sprawność i miały mniej uszkodzeń mięśni i bolesności po zakończeniu intensywnych ćwiczeń w porównaniu z grupą placebo.

Wyniki te są obiecujące, ale dotyczą skoncentrowanych produktów z wiśni, takich jak sok i proszek. Nie jest jasne, ile świeżych wiśni trzeba by zjeść, aby uzyskać podobne wyniki.



4. Może przynieść korzyści dla zdrowia serca

Zwiększenie spożycia gęstych owoców takich jak wiśnie to smaczny sposób na ochronę serca.

Wiele badań pokazuje, że dieta bogata w owoce wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca.

Wiśnie są szczególnie korzystne pod tym względem, ponieważ są bogate w składniki odżywcze i związki, które są znane z poprawiania zdrowia serca, w tym przeciwutleniacze potasowe i polifenolowe.

Zaledwie 1 szklanka (154 gramy) wiśni zapewnia 10% zalecanego dziennego spożycia potasu, minerału, który jest niezbędny do utrzymania zdrowia serca. Wpływa na regularną pracę serca i pomaga usunąć nadmiar sodu z organizmu, normując ciśnienie krwi. Dlatego też większe spożycie potasu wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca i udaru mózgu.

Co więcej, wiśnie są bogate w silne przeciwutleniacze polifenolowe, w tym antocyjany, flawonole i katechiny, które mogą pomóc utrzymać zdrowe serce, chroniąc przed uszkodzeniami komórkowymi i zmniejszając stan zapalny.

Badanie przeprowadzone na 84 158 osobach wykazało, że wyższe spożycie polifenoli – zwłaszcza antocyjanów, flawonoli i katechin – było związane ze znacznie zmniejszonym ryzykiem chorób serca w ciągu 5 lat od rozpoczęcia takiej diety.

5. Mogą poprawiać objawy zapalenia stawów

Ze względu na ich silne działanie przeciwzapalne, wiśnie mogą łagodzić objawy zapalenia stawów i dny moczanowej (rodzaj zapalenia stawów spowodowany nagromadzeniem kwasu moczowego, który może prowadzić do skrajnego obrzęku, zapalenia i bólu stawów).

Wiele badań pokazuje, że wiśnie pomagają hamować stres oksydacyjny i łagodzą stan zapalny poprzez tłumienie białek zapalnych, co może pomóc w redukcji objawów związanych z zapaleniem stawów.

Ponadto pomagają obniżyć poziom kwasu moczowego w organizmie, dzięki czemu są szczególnie korzystne dla osób z dną moczanową.

Badanie z udziałem 10 kobiet wykazało, że spożywanie 2 porcji (280 gramów) czereśni obniżyło poziomu białka C-reaktywnego markera zapalnego i znaczne zredukowało poziomu kwasu moczowego 5 godzin od ich zjedzenia.

Inne badanie z udziałem 633 osób z dną wykazało, że ci, którzy jedli świeże wiśnie przez 2 dni, mieli o 35% mniej ataków dny niż ci, którzy nie spożyli owoców.

Ponadto badanie ujawniło, że gdy spożycie wiśni było łączone z lekiem allopurinol, ataki dny były o 75% mniej prawdopodobne niż w okresach, w których nie spożywano wiśni ani allopurynolu.

6. Mogą poprawiać jakość snu

Jedzenie wiśni lub picie soku wiśniowego może poprawić jakość snu.

Te korzystne dla snu właściwości można przypisać wysokiemu stężeniu związków roślinnych w owocach. Ponadto wiśnie zawierają melatoninę, substancję, która pomaga regulować cykl snu i czuwania.

Badanie na 20 osobach wykazało, że ci, którzy pili sok wiśniowy przez 7 dni, doświadczyli znacznego wzrostu poziomu melatoniny oraz poprawy długości i jakości snu w porównaniu z grupą kontrolną.

Podobnie, 2-tygodniowe badanie u starszych osób dorosłych z bezsennością wykazało, że picie 1 szklanki (240 ml) soku z wiśni przed snem wydłużało średni czas snu o 84 minuty.

Jednak badania te wykorzystują skoncentrowane produkty z wiśni. Nie jest jasne, czy jedzenie świeżych wiśni przed snem będzie miało taki sam efekt.

Ostatecznie potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób spożywanie wiśni i produktów z nich zrobionych może przynieść korzyść dla jakości snu.



7. Łatwo dodać je do swojej diety

Wiśnie i czereśnie są wszechstronne i niezwykle smaczne.

Zarówno słodka, jak i cierpka odmiana pasują do wielu produktów spożywczych. Dodatkowo powiązane produkty, takie jak suszone wiśnie, wiśnia w proszku i sok wiśniowy, stanowią interesujące uzupełnienie wielu przepisów.

Oto kilka sposobów na włączenie wiśni i czereśni do diety:

  • Ciesz się nimi świeżymi owocami jako słodka przekąska.
  • Łącz suszone wiśnie z kawałkami ciemnej czekolady, niesłodzonymi płatkami kokosowymi i solonymi migdałami, aby przygotować pyszną domową mieszankę.
  • Zrobić kompot wiśniowy z mrożonych tart lub czereśni i łyżki na jogurt, płatki owsiane lub budyń chia.
  • Dodaj połówki wypestkowanych wiśni do sałatki owocowej.
  • Dorzuć suszone wiśnie do wypieków, aby uzyskać naturalną słodycz.
  • Dodaj odrobinę soku wiśniowego do wody gazowanej, by stworzyć naturalna wodę smakową.
  • Dodaj świeże lub gotowane wiśnie do lodów, ciast, kruszonek i innych deserów.
  • Zrób domowej roboty sos wiśniowy do grillowanych mięsnymi lub drobiowymi.
  • Przygotuj wiśniową salsę z pokrojonymi w kostkę wiśniami i świeżymi ziołami, takimi jak bazylia, aby podawać ją razem z pikantnymi daniami.
  • Dodaj mrożone wiśnie do swojego ulubionego smoothie.

Możliwości używania wiśni w kuchni są nieograniczone, więc nie bój się eksperymentować!

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz