fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Awokado zapiekane z jajkiem

ilustracja do artykułu
To przepyszne śniadanie nie tylko da Ci energię na cały dzień, ale na dodatek możesz je zjeść bez obaw o swoją figurę. Poleca je nasza autorka, Milena Nosek, w książce "Otyłość brzuszna".

 

Składniki

• awokado – miękka średnia sztuka (140g)
• jaja kurze – 2 sztuki w rozmiarze M (100g)
• sól różowa – szczypta
• czarny pieprz – szczypta
• sproszkowana ostra papryka – szczypta
• świeża, posiekana kolendra (listki) – garść
• pomidorki koktajlowe – gałązka (100g)
• liście świeżego szpinaku – duża garść (35g)

 



Wykonanie

1| Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Wydrąż trochę miąższu
i odstaw (będzie potrzebne na końcu).
2| Do miseczki wbij jajka, nałóż do wydrążonego awokado niewielką
ilość białka, a później delikatnie przełóż żółtko (można wybić jajko
od razu do środka, ale wtedy istnieje ryzyko, że żółtko opadnie na
dno lub jajko się nie zmieści).
3| Awokado wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200 st. C przez
około 15 minut (aż białko dobrze się zetnie).
4| Upieczone oprósz solą, pieprzem, ostrą papryką oraz kolendrą. Podawaj
ze świeżymi warzywami i odłożonym miąższem.

 

Przepis pochodzi z książki Mileny Nosek Otyłość brzuszna.

Milena Nosek

dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wykładowca Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie, dietetyk Polskiego Baletu Narodowego. Entuzjastka podróży, teatru i tańca. Admiratorka kuchni śródziemnomorskiej. Autorka książki "Otyłość brzuszna".

Skomentuj

Zostaw komentarz