fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Banoffee z orzechami włoskimi

Niedawno pisaliśmy o właściwościach prozdrowotnych orzechów, a dziś przedstawiamy wam przepis na zdrowy deser, którego jednym ze składników są orzechy włoskie.

Składniki:

• 1 szklanka mleka 1,5 % lub mleka roślinnego

• 2-3 łyżki jogurtu ricotty

• 3 łyżki płatków owsianych

• 5 sztuk suszonych śliwek

• 1 łyżeczka tahini

• 5 sztuk orzechów włoskich

• 1 banan

• 1 łyżeczka kakao

• 2 kostki gorzkiej czekolady (starta na grubych oczkach)

Sposób przygotowania :

Na mleku ugotuj płatki owsiane, kiedy się ostudzą, połącz je z pokruszonymi orzechami. Śliwki zalej ciepłą wodą i odstaw na pół godziny do namoczenia, następnie odsącz je i zmiksuj z tahini. Ricottę wymieszaj z startą czekoladą. Deser układaj warstwami, najpierw owsianka, banany, pasta z tahini, jogurt naturalny. Całość posyp kakao.

Przepis pochodzi z książki SOS dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reuamtycznych Katarzyny Olejniczak i Anna Piekarczyk

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz