fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Bezglutenowe brownie

Gdyby ktoś dał Ci do spróbowania dwie wersje brownie – klasyczną i tę z przepisu poniżej, nie odgadłbyś, która jest która. Ten łudząco podobny do oryginału klasyk zaskoczy smakiem niejednego czekoladożercę.



Składniki

  • bataty – 700g
  • mąka kokosowa – 50g
  • mąka migdałowa – 50g
  • daktyle – 50g
  • jaja z wolnego wybiegu – 3 sztuki
  • olej kokosowy – 3 łyżki
  • kakao ekologiczne – 3 szkalnki
  • proszek do pieczenia bezglutenowy – 1 łyżeczka



Sposób przygotowania

Krok 1: Bataty obierz, pokrój w mniejsze kawałki i gotuj do miękkości. Daktyle zalej wrzątkiem na czas gotowania batatów. Gdy bulwy będą już miękkie, odcedź je, odlej wodę z daktyli i zblenduj wszystko razem na gładka masę.

Krok 2: Włącz piekarnik i ustaw go na 180° C.

Krak 3: Do masy dodaj resztę składników i jeszcze raz zblenduj.

Krok 4: Blachę wysmaruj olejem i wylej na nią przygotowaną masę. Włóż do piekarnika i piecz brownie przez 40 min.

 

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto  Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna.



 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz