fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Czekoladowe ciasto z niespodzianką



Jeden z moich ulubionych, wielokrotnie sprawdzonych wypieków i niezawodny sposób na ukrycie strączków w diecie. Zdziwisz się, jak dobre ciasto można upiec z fasoli.

Składniki

• 1 puszka fasoli czerwonej (240 g po odsączeniu zalewy)
• 3–4 kostki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao
• 70 g cukru
• 4 jajka
• 4 lekko czubate łyżki kakao
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• masło do wysmarowania formy
• 5–7 łyżek konfitury malinowej niskosłodzonej do dekoracji
• płatki migdałów do dekoracji



Wykonanie

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Umyj jajka, rozbij i oddziel białka od żółtek.
3. Żółtka zmiksuj w malakserze z fasolą, olejem, kakao oraz sodą.
4. Białka wlej do sporej szklanej miski i ubij na sztywno z cukrem.
5. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę do masy kakaowej.
6. Pod koniec mieszania dodaj posiekaną czekoladę.
7. Przelej ciasto do podłużnej formy z powłoką nieprzywierającą o długości ok. 28 cm.
8. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).
9. Wyjmij z piekarnika. Następnie, pomagając sobie silikonową łopatką, wyjmij ciasto z formy na półmisek lub kratkę kuchenną.
10. Wystudź, a przed podaniem posmaruj malinową konfiturą i posyp płatkami migdałów.

Przepis pochodzi z książki Możesz jeść normalnie! Wystarczająco dobra dieta Agaty Lewandowskiej

 

 

 



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz