fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Szybki wrap z sycącą wkładką



Wrapy czy placki typu tortilla kojarzą się większości osób z daniami typu fast food. Nie ma jednak nic złego w fast foodzie, jeśli ułatwia nam życie i jest sposobem na przemycenie „zdrowego środka”. Jeśli masz możliwość, kupuj wrapy wieloziarniste lub razowe. W sklepach można też spotkać placki do zawijania farszu typu lawasz, które mają lepszy skład niż większość wrapów i tortilli.

Składniki

• 1 wrap (najlepiej pełnoziarnisty, by zwiększyć ilość błonnika i składników mineralnych)
• ok. 120 g pieczonego/gotowanego mięsa (np. z obiadu) lub 2 jajka
• 2 łyżki chudego twarożku
• 1 łyżka zielonego pesto
• 1 duża garść rukoli
• kawałek papryki
• kilka oliwek lub 2 suszone pomidory
• 1 łyżka pestek dyni
• sól i pieprz
• mielona papryka ostra.

Wykonanie

1. Jeśli wybrałaś jajka – ugotuj je na twardo, przelej zimną wodą i obierz.
2. Pokrój na małe kawałki lub rozgnieć widelcem.
3. Jeśli sięgnęłaś po mięso – pokrój je w małe kawałki.
4. Pokrój oliwki lub suszone pomidory. Paprykę skrój w piórka.
5. Wrap posmaruj twarożkiem, a następnie na środek wyłóż pesto i zrób esy floresy łyżką.
6. Ułóż na nim dodatki.
7. Posyp rukolą, zawiń w dowolny sposób i jedz (ewentualnie wcześniej podgrzej w opiekaczu albo na patelni z obu stron).

Zamiast twarożku możesz użyć pasty z tofu lub dowolnej pasty warzywnej, jaką masz w domu. Warto też zjeść dodatkowe warzywa, zagryzając wrapa – dzięki temu objętość posiłku się zwiększy, a ty będziesz bardziej usatysfakcjonowana i syta.

Przepis pochodzi z książki Możesz jeść normalnie! Wystarczająco dobra dieta Agaty Lewandowskiej



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz