fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Czerwone curry z ciecierzycą, dynią, jarmużem i komosą ryżową



Składniki:

  • komosa ryżowa – 1/3 szklanki
  • ciecierzyca konserwowa – 1 puszka
  • dynia hokkaido – 200 g
  • jarmuż – 100 g
  • pomidory z puszki – 200 g
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • imbir tarty – 1 łyżka
  • mleczko kokosowe – 400 ml
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • cynamon – 1/3 łyżeczki
  • kurkuma – 1 łyżeczka
  • pasta curry czerwona – 40 g
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 1/3 łyżeczki



Sposób przygotowania:

Krok 1: Komosę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. dynię obierz, pokrój i skrop olejem.

Krok 2: Blaszkę wyłóż pergaminem, ułóż dynię i piecz przez około 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Krok 3: Ciecierzycę z puszki odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, następnie dodaj przyprawy, pastę curry pomidory, czosnek, imbir i duś około 10 minut.

Krok 4: Na patelnię wrzuć cieciorkę, jarmuż, wlej mleczko kokosowe i duś przez około 5 minut, pod koniec dodaj dynię i wymieszaj. Gotowe danie wyłóż na talerz i podawaj z komosą.

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz