fbpx
porady zdrowa kuchnia

Dieta wegetariańska i wegańska – fakty i mity

Można odnieść wrażenie, iż w ostatnim czasie diety pozbawione mięsa lub pokarmów zwierzęcego pochodzenia cieszą się coraz większa popularnością. Podjęcie decyzji o rozpoczęciu tego rodzaju diety wynika nie tylko ze względów ideologicznych, ale także zdrowotnych. Sposób żywienia, który w dużej mierze opiera się na produktach roślinnych wydaje się nieść ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Ale czy na pewno? Przyjrzeliśmy się powszechnym przekonaniom dotyczącym wegetarianizmu i weganizmu i postanowiliśmy je zweryfikować.

1. Dieta roślinna zawsze jest zdrowa

W ostatnich dziesięcioleciach rosnąca liczba badań wykazała powiązania między spożyciem czerwonego mięsa a gorszymi wynikami badań zdrowotnymi. Przykładowo, nadmierne spożywanie czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko otyłości i chorób serca.

Może to sugerować, że dieta bez mięsa jest lepsza dla organizmu. Ale tak jak nie każde mięso jest czerwone, nie wszystkie diety wegetariańskie lub wegańskie są zdrowe.

Posłużmy się tu skrajnym przykładem. Jeśli dana osoba jadłaby tylko chipsy ziemniaczane, byłaby wegetarianinem, ale z pewnością nie byłaby pełna witalności, energii i zdrowia.

Podobnie jak w przypadku każdej innej diety, zależy to całkowicie od tego, co spożywa dana osoba.

Ponadto chude białe mięso i ryby nie są związane z tymi samymi problemami zdrowotnymi, co przetworzone i czerwone mięso. Oprócz tego warto zauważyć, że niektóre produkty zastępujące mięso mogą zawierać dużo soli. 



2. Weganie i wegetarianie nie mogą uzyskać wystarczającej ilości białka

Jest to mit. W różnej żywności jest mnóstwo białka, nie tylko w pokarmach pochodzenia zwierzęcego.

Najpowszechniejszym źródłem białka jest mięso. Weganie jednak mają również szereg opcji, w tym seitan, tofu, soczewicę, ciecierzycę, wiele rodzajów fasoli, orkisz, spirulinę, komosę ryżową, owies, dziki ryż, nasiona i orzechy.

Nawet niektóre warzywa zawierają białko, w tym szpinak, szparagi, brokuły, karczochy, ziemniaki, groszek, brukselka i słodkie ziemniaki.

3. Bez mięsa nie można budować mięśni

Ten mit jest kontynuacją powyższego mitu dotyczącego białka. Krótko mówiąc, najważniejszym składnikiem odżywczym do budowy mięśni jest białko, którego można łatwo znaleźć w obfitości poza królestwem zwierząt.



4. Nabiał jest niezbędny do budowy mocnych kości

Nabiał nie jest niezbędny dla mocnych kości, ale wapń tak. W rzeczywistości wapń jest ważny dla wielu funkcji organizmu, w tym dla utrzymania ciśnienia krwi, skurczu mięśni, przekazywania sygnałów wzdłuż nerwów i krzepnięcia krwi.

Dlatego weganie muszą upewnić się, że przyjmują wystarczającą ilość wapnia ze źródeł roślinnych.

Podobnie jak w przypadku białka, jest wiele miejsc do zbierania wapnia, w tym żywność na bazie soi, fasola, soczewica, groszek, szpinak, rzepa, figi, len, chia, nasiona sezamu, wodorosty i niektóre orzechy – w szczególności migdały.

5. Z diety wegetariańskiej nie można otrzymać witaminy B12

Nie do końca. W istocie, weganie często przyjmują suplementy witaminy B12, aby zapewnić jej odpowiedni poziom. Wegetarianie mają jednak wiele innych opcji.

Wegetarianie mogą pozyskiwać witaminę B12 z jaj i produktów mlecznych, w tym sera. W międzyczasie szereg produktów przyjaznych dla wegan jest wzbogaconych witaminą B12, w tym niektóre zboża, tofu, mleko bez mleka i pasty do smarowania.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz