fbpx
mity żywieniowe_baner
przepisy zdrowa kuchnia

Jajecznica na oliwie ze szczypiorkiem i czarnuszką

jak obnizyc cisnienie_przepis

Jak obniżyć ciśnienie krwi? Niby zwykła jajecznica, a jednak drobny składnik – czarnuszka – sprawia, że to codzienne danie staje się silnym sprzymierzeńcem w walce z nadciśnieniem i chorobami serca. O tym, dlaczego te maleńkie ziarenka mają taką moc, przeczytasz tutaj.

 

Składniki na 1 porcję

– 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (ok. 60 g)

– 2 jaja kurze klasa S (1 jajo ok. 56 g)

– 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)

– 2 suszone pomidory, w oleju z ziołami, odsączone (15 g)

– 3 łyżeczki szczypiorku (15 g)

– 1 łyżeczka czarnuszki (5 g)

– 1 pomidor (120 g)

 

Sposób przygotowania

Usmaż jajecznicę na oliwie razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami. Po usmażeniu wyłóż na talerz i posyp czarnuszką. Zjedz z chlebem i pokrojonym świeżym pomidorem.

 

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia: 487 kcal

Białko: 21 g

Tłuszcz: 27,2 g

Węglowodany: 35,5 g

Błonnik: 8,7 g

WW: 3,4

 

Przepis pochodzi z książki Ewy Trusewicz Co Ci leży na sercu. Dieta w chorobach układu krążenia